Медия без
политическа реклама

Малцина шофьори знаят за полезната стрелка на таблото

Тя помага за ориентиране от коя страна се намира резервоарът на колата

11 Март 2024
Малкият триъгълник присъства на таблата на всички по-нови модели автомобили.
Малкият триъгълник присъства на таблата на всички по-нови модели автомобили.

Има много предупредителни светлини и индикатори на таблото пред водача, но една от тях определено може да помогне да се избегне неудобство.

Обикновено шофьорите рядко четат подробно инструкциите за експлоатация на автомобилите си. Понякога пък се случва да подкарат съвсем непозната кола, например - взета под наем. Ако при подобна ситуация водачът трябва да мине през бензиностанция, твърде е вероятно да осъзнае, че всъщност не знаете от коя страна е резервоарът за зареждане с гориво. 

Най-лесно е или да се опита да види капачето на резервоара в страничното огледало, или да излезе и да погледнете. Но и в двата случая може да се стигне до конфуз между колонките за гориво.

А отговорът е скрит точно пред очите - всички съвременни автомобили имат на арматурното табло малка стрелка, точно до иконката за бензиновата помпа. Именно тя посочва към отляво или отдясно е отворът на резервоара.

Изборът на производителите за това къде да бъде той обикновено зависи от условията в региона, в който ще се използва автомобилът. В много европейски държави, например, гърловината е от дясно. Това намалява риска за човека при аварийно зареждане с гориво от туба край пътя - шофьорът е далеч от платното с движещи се превозни средства и така е защитен от случаен инцидент.

Но и .при повечето автомобили с десен волан резервоарът също се зарежда отдясно. Това пък Поставянето позволява на водача без проблеми да отвори вратата на колата си при спиране на бензиностанцията. Това улеснява зареждането, тъй като човекът може да излезе от автомобила и бързо да плати горивото, без да се притеснява, че вратата ще удари бензиновата колонка.

В САЩ, където движението е отдясно, при много коли гърловината на резервоара е отляво. Инженерите обясняват това, че по този начин водачът не трябва да полага допълнителни усилия и да губи време за зареждане с гориво. Просто излиза от колата и прави няколко крачки към помпата на колонката.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили

Още по темата