facebook
twitter

Автомобили

Легендата Porsche 911 смени поколенията

Спортното купе запазва познатия стил, но вече разполага с най-модерните технологии
617
Porsche

Един от най-популярните автомобили в историята – Porsche 911, смени поколенията. Новата генерация на превърналото се в легенда купе носи обозначение 992, като запазва стила на модела, познат от повече от половин век, но и получава най-съвременните и модерни технологии.

Външният вид на новото Porsche 911 на пръв поглед не се различава от предишния, но всъщност промените са доста големи. Каросерията е изцяло от алуминий, калниците са увеличени, а предната част е разширена с 45 мм. Предните джанти са с размер 20 цола, а задните – 21.

Именно задната част на автомобила го отличава най-много от предшественика му. Там е поставен по-голям спойлер, нова оптика и тънка светодиодна линия, съединяваща стоповете. Като цяло, идеята на разрабтоващия екип е колата да препраща към моделите на Porsche от втората половина на миналия век, в това число и съвременното 911. За целта са използвани различни детайли – като скритите дръжки на вратите, които са с електрическо управление, както и ултрасъвременните матрични фарове.

Новостите в интериора са много повече. Напълно преработен е предният панел, където е поставен 10.9-инчов дисплей на мултимедийната система. Почти напълно са изчезнали бутоните, като са запазени само пет превключвателя под екрана. Два безрамкови дисплея са интегрирани в приборния панел, но неговият основен елемент – големият циферблат на оборотомера, си остава аналогов.

Автомобилът е получил и нов лост за смяна на предавките в скоростната кутия. Тя е 8-степенна, роботизирана, с два съединителя, като заменя досегашната, която имаше седем предавки. От компанията обещаха, че няма да разочароват феновете на механичните скорости, но все още не е ясно кога ще се появи версия с ръчна смяна на скоростите.

Засега от Porsche разкриват характеристиките само на две от новите модификации - Carrera S и Carrera 4S, които са станали по-мощни и по-бързи. Модернизираният 6-цилиндров двигател тип "боксер" с обем 3.0 л е получил доработна система с впръскване и турбини с променлива геометрия. В крайна сметка това позволява мощност от 450 к.с., което с 20 к.с. повече от досега.

Новото Carrera S ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,7 сек., а 4S (със задвижване на четирите колела) – за 3,6 сек. Това е с 0.4 сек. по-бързо от предишното поколение на модела. Предлага се и допълнителен пакет Sport Chrono, който подобрява ускорението с 0.2 сек. Съответно максималната скорост достига 308 км/ч за варианта със задно предаване и 306 км/ч за този с 4х4.

Що се касае до новите системи и технологии, спортната кола е оборудвана с "умна" онлайн навигация. Благодарение на нея електрониката използва за своята работа данни, получени от други 911, и така може да прави промени в маршрута, ако се налага. С помощта на термовизьор системата разпознава пешеходци и животни, като може да предизвика пълно спиране на автомобила при възникване на опасна ситуация на пътя. Тя разполага и с режим Wet за движение по мокър път.

Компанията е подготвила и други допълнителни услуги за собствениците на автомобила. Сред тях е Porsche Road Trip, който планира пътуванията, или Porsche Impact, благодарение на който всеки шофьор на спортната кола може да разбере какви щети нанася неговият двигател на околната среда. Съответно, дори му се предлага как да компенсира това, като дари съответна сума на оторизирана екологична организация.

 

Марката се готви за преминаване към електромобили

Почти едновременно с премиерата на новото Porsche 911 германската компания обяви плановете си за електрификация на моделната си гама. Първият модел в нея ще бъде Porsche Taycan, който ще бъде представен догодина. Той ще разполага с два електромотора – по един на всяка ос, като съвкупната им мощност ще бъде около 600 к.с.

От Porsche обаче предупреждават, че производството на електромобили ще бъде по-скъпо от това на стандартни модели, което по принцип е проблем на цялата автомобилна индустрия. Компанията вече работи по план за намаляване на разходите, но запазване на печалбите. Германците предвиждат увеличаване на оперативната печалба със €750 млн. през всяка година до 2025 г., като това ще покрие задаващите се по-големи разходи за производство на електромобили.

Според техните изчисления производството на един Taycan ще бъде с около €10 000 по-скъпо от това на стандартен модел със същите размери. В Porsche обаче не смятат да компенсират това с вдигане на цената, а с икономии от €2 млрд. на година. Така марката ще успее през 2025 г. да електрифицира половината от предлаганите модели.

Ключови думи:

автомобили, Porsche
Все още няма коментари

Още

ЕС е заплашен от нови мита за автомобили в САЩ

19.02.2019

29
С почти 5% намаляват продажбите на нови коли в България

15.02.2019

581 3
BMW най-после предложи спортни X3 и X4

14.02.2019

263

Влез или се регистрирай за да коментираш