facebook
twitter

Автомобили

Легендата Mini навърши 60 години

Моделът продължава да диктува модата в премиум сегмента на малките автомобили
612

Най-популярната и оригинална марка в премиум сегмента на малките автомобили - Mini, навърши 60 години. На 26 август 1959 г. British Motor Corporation (BMC) разкрива резултата от своята разработка на революционен нов малък автомобил. Пред публиката са представени два модела - Morris Mini-Minor и Austin Seven.

Впечатляващо пространство при възможно най-компактни външни размери, място за четирима пътници, отлично пътно поведение, нисък разход на гориво и изгодна цена – това са основните насоки, които е следвал създателят на Mini - Алек Исигонис. Така още в първата година на производството на класическото Mini се раждат и моделите Mini Van и Mini Estate.

Този успех се дължи и на факта, че Mini съответства на изискванията на своето време още от самото начало, но също така предлага и други качества. С дължина 3.05 метра и базова цена 496 паунда това е перфектен автомобил за малки паркоместа и ограничени бюджети. Пъргавото му пътно поведение и очарователният характер на пропорциите го направиха интересен също за онези шофьори, които освен икономията на пространството и спестяването на финанси оценяват също индивидуалността и спортното поведение по завоите.

С пазарното лансиране на класическото Mini създателят му Алек Исигонис е изпълнил мисията си. Morris Mini-Minor и Austin Seven, различаващи се единствено по радиаторната си решетка, тасовете на джантите и цветовете на каросерията, са задвижвани от четирицилиндров двигател с работен обем 848 куб. см, монтиран отпред напречно и осигуряващ максимална мощност от 34 к.с.

Динамичните показатели на двата автомобила са идентични, както и обемът на багажника им от 195 литра. Основните оръжия са ясни - голямо пространство в купето, икономични, но мощни двигатели, отлично пътно поведение и комфортно окачване. 

Още през 1960 г. BMC добавя Mini Van към гамата на модела. След това на базата на лекотоварния автомобил със затворена каросерия на пазара е пуснат и остъклен вариант комби, който също като Van разполага с две отделни задни врати. Подобно на хечбеците този вариант на каросерията също се предлага във варианти Morris Mini-Traveller и Austin Seven Countryman с абсолютно еднакви технически характеристики. А през 1961 г. потенциалът на класическото Mini се разкрива напълно – тогава е лансиран най-малкият от всички товарачи – Mini Pick-Up.

Един много специален вариант, който допринася повече от всеки друг за легендата Mini, се появява през втората половина на годината в лицето на Mini Cooper. Конструкторът на спортни автомобили Джон Купър, който вече е близък приятел на Алек Исигонис, вижда спортния потенциал на този нов малък автомобил още при създаването на първите прототипи. С одобрението на ръководството на концерна Купър създава малка серия от 1000 бройки Mini Cooper, чийто модифициран задвижващ агрегат с увеличен до 1.0 л работен обем генерира максимална мощност 55 к.с.

Реакциите към този автомобил, който дебютира на пазара през септември 1961 г., са еуфорични, като хората искат единствено… още повече мощност! Така Исигонис и Купър увеличават работния обем на двигателя до 1071 куб.см, вдигайки мощността до 70 к.с. Това допринася за изключителното представяне на Mini Cooper S не само на пътя, но и в моторните спортове – победата на финландския пилот Рауно Аалтонен в рали "Монте Карло" през 1963 г. се оказва само отправна точка за безброй успехи в автомобилния спорт. Акцентът, разбира се, са трите победи на рали "Монте Карло" през 1964, 1965 и 1967 г.

Пет години по-късно Mini Clubman се присъединява към гамата като една идея по-голям модел, с малко по-различна предница в сравнение с classic Mini. Всъщност този "роднина" е с около 11 см по-дълъг от оригинала, наречената Estate комби версия, заместваща Morris Mini-Traveller и Austin Seven Countryman, е с дължина точно 3.4 метра. Широчината, височината и междуосието остават без промяна. В същото време Mini Cooper е изваден от гамата и заменен с топ модела в семейството Clubman - Mini 1275 GT с 1.3-литров мотор, развиващ 59 к.с.

През 1990 г. феновете по целия свят с голяма радост празнуват поредното завръщане на Mini Cooper в моделната гама. Сега под капака работи 1.3-литров двигател. Еднолитровият агрегат в Mini е спрян през 1992 г. заради по-строгите изисквания по отношение на вредните емисии и от този момент всички модели биват оборудвани с 1275-кубиковия.

Производството на classic Mini e прекратeно завинаги през 2000 г. С течение на времето повече от 5.3 млн. бройки от най-успешния компактен автомобил в света са напуснали заводите в множество различни версии, сред които около 600 000 автомобила, направени в завода в Оксфорд между 1959 и 1968 г. Но дори след 41 години краят далеч не е настъпил. Защото след пауза от едва една година през 2001 започва нова глава в историята на британската марка.

След преминаването от Rover Group към BMW в началото на 1994 г. пред марката Mini се отварят нови перспективи. Първата стъпка е представянето на концептуална версия на MINI Cooper на автомобилното изложение във Франкфурт през 1997 г., предлагаща поглед към ново поколение на този уникален малък автомобил. Като модерна интерпретация на традиционната концепция на автомобила тя за първи път съчетава класическите черти на своя предшественик с изискванията към модерен автомобил на прага на XXI век.

Серийната версия на MINI Cooper е представена за първи път през ноември 2000 г. на автомобилното изложение в Берлин. Само година по-късно ориентираната към бъдещето интерпретация на оригинала е при дилърите като MINI Cooper със 115 к.с. и MINI One с 90 к.с. Със задвижване на предните колела, напречно разположени 4-цилиндрови задвижващи агрегати, къси надвеси на каросерията и достатъчно място за четирима, основните характеристики на classic Mini са прехвърлени на новите модели.

За изключително кратко време новата интерпретация на този класически малък автомобил се превръща в световен хит, такъв остава и до ден днешен. Oще по-голяма живителна сила в гамата осигурява въвеждането на нови варианти двигатели. MINI Cooper S дебютира на пазара като ексклузивна машина за радост от шофирането през юни 2002 г., със своя двигател с механичен компресор и мощност 163 к.с. Година по-късно MINI One D маркира нови стандарти по отношение на икономия и ефективност като първия дизелов модел в историята на марката.

Желанието за шофиране на MINI под открито небе също се сбъдва много по-бързо, отколкото при класическия модел – MINI Cabrio дебютира през пролетта на 2004 г. През следващите четири години са пуснати различни версии на кабриолета с електрохидравличен мек покрив, произвеждан като MINI Cooper S Cabrio, MINI Cooper Cabrio и MINI One Cabrio в завода в Оксфорд.

Нови, още по-мощни и в същото време далеч по-икономични двигатели в комбинация с подобреното окачване гарантират още по-голяма радост от шофирането, толкова типична за MINI. Наличните при въвеждането на пазара версии MINI Cooper S със 128 175 к.с. и MINI Cooper със 120 к.с. въодушевяват с подобреното си пътно поведение, съчетано със значително по-нисък разход на гориво и по-ниски нива на емисиите.

Почти на същата дата, една година след лансирането на новото поколение на модела, в гамата на MINI през есента на 2007 г. е добавена новаторска концепция. MINI Clubman предлага нов тип интерпретация на традиционната концепция на Shooting Brake посредством 24 сантиметра по-дълга каросерия, изправена линия на покрива и отвесно задно стъкло. Междуосието, удължено с 8 см, увеличава мястото за краката отзад.

В началото на 2014 г. е въведена най-новата генерация на MINI. Актуалните предложения в сегмента на малките премиум автомобили включват MINI 3 врати (представеното също през 2014-а), MINI 5 врати и MINI Cabrio, чието последно поколение се появява в началото на 2016 г. Новото поколение на модела продължава своя глобален успех с еволюция при дизайна, подобрена функционалност, още по-голяма радост от шофирането и широк набор от иновации в областта на управлението в кокпита, асистиращите системи и свързаността. Новите три- и четирицилиндрови двигатели с технологията MINI TwinPower Turbo и мощност между 75 к.с. и 192 к.с. осигуряват още по-добър баланс между приятно шофиране и нисък разход на гориво.

Бъдещето на MINI усещането е почти безшумно, с нулеви локални емисии, но удивително мощно. От 2020 г. новият MINI Cooper SE ще даде нов импулс в сегмента на електромобилите. Електрическият мотор с мощност 184 к.с. трябва да комбинира екологична мобилност с характерно за MINI усещане при шофиране, въздействащ дизайн и високо качество.

Ключови думи:

MINI, автомобили
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Милиони автомобили са с опасни въздушни възглавници

22.01.2020

1155 2
И купето GT86 влиза в семейството GR

25.01.2020

50
Toyota превърна Yaris в истинска ракета

24.01.2020

1053

Коментари

JollyRoger's

Би било редно да турнете един надпис "платена публикация". Щото въпросният кютук не е нито "британски", нито има нещо общо с Mini-то от 60-те.

Ама, то за уикипедисти всичко става. Важното е да се рупа силно и захласнато и някои да трупат кинти... 

Дохс_Читем

Да, ама снимките са от Оксфорд.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×