Медия без
политическа реклама

Китайска фирма пусна кола за 2100 км с едно зареждане

Двата нови модела на BYD plug-in хибриди, при това много евтини

03 Юни 2024
BYD Qin L DM-i
Autohome
BYD Qin L DM-i

Да, наистина става въпрос за обявен пробег от 2092 км с едно зареждане. Китайската BYD Auto Co., която наскоро изпревари Tesla и стана световен лидер в продажбите на електромобили, пусна своето 5-о поколение DM (Double Mode - двоен режим) - plug-in хибридни електрически коли.

Компанията вече продава два нови модела - Qin L DM-i и Seal 06 DM-i, като и двата имат невероятно малкия разход от 2.9 л/100 км (на двигателя с вътрешно горене) плюс допълнителни 79 км с малката батерия (110 км с голямата) в електрически режим. Впечатляваща е и цената им - равностойна на едва $13 762. 

И Qin L, и Seal 06 са базирани на една и съща 1.5L inline-4 турбо платформа с батерия 10 кВтч или 15.8 кВтч. Малкият двигател (работен обем от едва 1.5 л), който развива мощност от 99 к.с. и 93 Nm максимален въртящ момент, се съчетава с електромотор, мощен до 161 к.с.

BYD Auto Co., подкрепяна от милиардера Уорън Бъфет, обяви, че нейните скорошни постижения в областта на високата енергийна ефективност са благодарение на нейната „система за управление на потреблението на енергия с активиран изкусвен интелект“, който решава кога е най-добре да превключват режимите на движение. 

При това моделите с по-висока окомплектовка са в състояние да се движат с автоматизирано шофиране от ниво 2, което на практика означава круз контрол.

Трябва да се отбележи обаче, че впечатляващите данни, представени от BYD, се основават на сравнително новата процедура за тестване CLTL (China Light Duty Vehicle Test Cycle, Китайски цикъл на изпитване на леки превозни средства), която очевидно е малко по-щедра от тази на EPA (Агенцията за защита на околната среда, задаваща стандарта в САЩ), която по принцип отразява по-реално условията на шофиране.

Ето защо се оказва, че числата при тестване по CLTL може да са до 30% по-големи от тези на EPA. И все пак, ако се приеме, че реалният пробег с едно зреждане е 70% от обявенити 2092 км, това отново впечатляващите 1465 км.

На това отгоре Qin L и Seal 06 изглеждат доста добре и като вътрешен и външен дизайн. Но въобще не е ясно дали ще може скоро да се появят както на европейския, така и на американския пазар, заради все по-изострящата се търговска война, в която ЕС и САЩ силно ограничават вноса на автомобили от Китай чрез тарифите и митата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата