Медия без
политическа реклама

Вносът на BMW и Mercedes в Китай ще пострада сериозно

Азиатската държава притиска Европа, като въвежда мита за колите с по-голям двигател

27 Май 2024
Вносът на Mercedes-Benz в Китай ще пострада сериозно от въвеждането на по-високи мита.
Вносът на Mercedes-Benz в Китай ще пострада сериозно от въвеждането на по-високи мита.

Китай вече е напълно наясно, че износът на неговите електромобили към западните държави ще пострада през следващите години. САЩ дадоха да се разбере, че не искат да виждат китайските коли на своя територия, Европа тръгна по същия път. И азиатците отговориха на европейците, заплашвайки с още по-строги мита.

Автомобилната война, която САЩ и Европа водят с Китай, е далеч от приключване, а през последните седмици нещата се усложниха. ЕС обяви намерение да увеличи тарифите за китайските електроенергийни компании през лятото, докато САЩ вдигнаха митата на китайските коли до 100%.

Китай отговори, като заплаши да наложи мито от 25% върху автомобили на европейски марки. Това е максимумът, който Световната търговска организация би позволила, но има една голяма разлика - европейските и американски мерки засягат само електрическите превозни средства, докато тези на азиатците се отнасят за автомобили с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) и с хибридно задвижване.

Лиу Бин - ръководител на Китайския автомобилен изследователски и технологичен център, поиска от правителството временно да увеличи тарифната ставка за нови вносни автомобили с двигатели с работен обем над 2,5 л - т.е. тези, които струват най-скъпо, но и са най-търсени в страната. Китай е внесъл 250 000 бройки от тях през 2023 г., което е 32% от общия внос.

Това е доста радикална мярка и може да влезе в сила още преди 5 юни, когато ЕС трябва да представи заключение на разследването си на китайските марки, продаващи електромобили в Европа. Те са обвинени, че ползват субсидии от правителството, което им позволява дъмпинг на цените. Увеличението на митата ще бъде и вторият удар, който Китай нанася на Стария континент, след като остави на заден план електромобилите и в последно време се съсредоточи върху продажбите на plug-in хибриди.

Европейските производители вече са засегнати от действията на китайските власти и последствията ще станат още по-тежки, ако предложението на Лиу Бин се приеме. Самият той заяви, че "ограничителните мерки в сектора на новите енергийни превозни средства не само противоречат на зеленото развитие, но и ще навредят интересите на собствените си потребители".

Предложението на Бин обаче ще удари и върху китайците, които обичат моделите на BMW M GmbH и Mercedes-AMG. Именно двата германски производителя ще бъдат най-силно засегнати, докато японски марки, като Lexus или Toyota, няма да пострадат, тъй като ще внасят колите си в Китай от Япония. Ситуацията ще продължи да ескалира в следващите месеци. И от това ще страдат потребителите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили, BMW, Mercedes-Benz

Още по темата