Медия без
политическа реклама

Китай стана огромна заплаха за западните електромобили

Китайските струват два пъти по-малко и тази "ножица" между цените ще се увеличава

02 Ноем. 2023АЛЕКС МИЛЕВ
Достъпната цена на китайските електромобили ги прави изключително конкурентни на европейския пазар.

Покупката на електрическо превозно средство в Европа все още е значително по-скъпа от тази на автомобил с двигател с вътрешно горене (ДВГ). Най-евтиният модел с електрозадвижване в Европа - Dacia Spring, в България започва от 43 100 лв., докато Dacia Sandero стартира от 26 990. Разликата е над 62%. Същевременно в Китай най-достъпният електромобил излиза с 9% по-малко от най-евтиния модел с ДВГ.

Това ясен знак за разликата в цените, която продължава да се увеличава в автомобилната индустрия. Електромобилите, които се продават от старите производителите в САЩ, Европа и другаде по света, все още струват много повече от тези с вътрешно горене, докато в Китай на практика всеки може да си позволи електромобил.

През първата половина на 2023 г. средното електромобилно превозно средство е струвало средно 66 864 евро в Европа и 68 023 евро в САЩ, според официалните данни от JATO Dynamics. А в Китай средната цена е под половината на това - едва 31 165 евро.

Това води и до

 

огромна разлика в цените на отделните пазари.

В Австралия и Нова Зеландия китайски електромобил струва средна $ 37 434, докато некитайски - $78 055. В Европа положението е подобно - средно китайските електрически коли излизат 48 757 евро, е останалите модели - 67 890 евро.

Това важи и за останалите пазари и е функция на редица фактори. Сред тях е притеснението относно пробега, което кара европейските и американските производители да инвестират в изключително скъпата технология за литиево-йонни батерии. За да бъде компенсирана тяхната цена, голяма част от предлаганите електромобили са SUV и кросоувъри, както и премиум модели. В същото време цената на химикалите за батериите в Китай е много по-ниска и това помага на местните производители.

Не всеки аспект на евтините електромобили в Китай обаче е толкова примамлив. Силните работнически синдикати в САЩ и Европа означават, че там работниците получават по-добро заплащане. В Китай пък заплатите са ниски, а от друга страна държавата предлага огромни субсидии - както на самите производители, така и на потребителите, които си купуват електромобили.

Последното важи и за Европа и САЩ, където потребителите също ползват данъчни предимства при покупка на електромобил, но като цяло

 

подходът на Китай е по-успешен,

защото там се залага на поддържане на индустрия, която предлага голямо разнообразие от превозни средства. В Европа в момента се предлагат 135 електрически модела (в САЩ - 51), докато в Китай техният брой е 235. Това е не само по-голям избор, но и по-сериозна конкуренция, която също води до намаляване на цените.

Ако се погледнат международните пазари, личи, че китайските автомобилни компании в момента просто "подготвят почвата". Те предлагат по-евтини превозни средства, за да създадат за своите марки опора, която ще е от основно значение след време. А дотогава те ще трябва да решат единствения си проблем - репутационния. Т.е. - ще трябва да убедят света, че техните коли са не само евтини, но и качествени.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?