Медия без
политическа реклама

Китай обвини ЕС в "двоен стандарт" за евтините електромобили

22 Апр. 2024

Разследването на Европейския съюз относно електрическите превозни средства, предлагани в Евроmа, е насочено само срещу китайските производители и не е прозрачно и е в нарушение на глобалните правила за търговия, дори преди резултатът от него да е известен, заяви шефът на Китайската търговска камара за внос и износ на машини и електронни продукти (CCCME).

Европейската комисия започна разследване миналия септември за това дали да наложи наказателни мита, за да защити производителите от ЕС срещу по-евтин внос на китайски електрически возила, които се ползват от държавни субсидии.

CCCME, която представлява 12 китайски производители на електромобили по случая и бе изслушана пред Еврокомисията миналия четвъртък, заяви, че основната ѝ загриженост е относно избора на компании за вземане на проби. Вицепрезидентът на камарата - Ши Йончон, заяви, че резултатите от изследването ще бъдат "изкривени и необективни".

Той посочи, че има обвинения срещу три китайския компании - BYD, Geely и MG (част от SAIC). Но разследването не включва най-големите износители от Китай за ЕС, които през 2023 г. били Tesla и Dacia.

„Комисията се е отклонила от принципа си за избор на най-големите износители и изглежда нарочно е избрала три китайски производителя, за да достигне до предварително определени констатации за субсидиране. Този предубеден подбор опетнява целия процес на разследване“, коментира Йончон.

Той беше категоричен, че на разследването му липсва прозрачност, като на производителите от ЕС е предоставена анонимност. В същото време Европейската комисия предоставя неадекватни данни, като например оценката на щетите за индустрията на ЕС.

„Китайските производители не вредят на производителите на автомобили в ЕС.. Те се съсредоточиха върху различни пазарни сегменти от тези в ЕС, а ключовите вносители от Китай бяха самите производители от ЕС“, каза Йончон.

Китайският представител добави, че няколко производители от ЕС са се противопоставили на разследването. BMW, например, обяви, че то може да причини повече вреда, отколкото полза.

„Този случаи е перфектен пример за двойните стандарти на ЕС, като се има предвид, че ЕС не предприема никакви действия срещу близо $400 млрд. субсидии от Закона за намаляване на инфлацията на САЩ. Самият ЕС налива милиарди евро в батерии и електромобили производство", допълва Йончон.

От Европейската комисия отхвърлиха тези твърдения и обявиха, че разследването и неговите констатации зачитат изцяло задълженията на ЕС и международните задължения. "Европа играе по правилата, в рамките на своите граници и в световен мащаб. Това антисубсидийно разследване е задълбочено, справедливо и основано на факти", коментира говорител на комисията.

Още по темата