Медия без
политическа реклама

Kenworth направи суперефективен дизелов камион

Приличащият на влак-стрела SuperTruck 2 е двойно по-икономичен от досегашните модели

07 Юни 2024
Kenworth

Kenworth Truck Company представи на изложението Advanced Clean Transport в Лас Вегас елегантния SuperTruck 2, чрез който е на път да постигне максимално възможната ефективност на дизеловото задвижване. Произведението на основаната през 1923 г. американска фирма е напълно работещ модел, който е двойно по-ефективен от най-икономичния ѝ камион.

SuperTruck 2 е резултат от 6-годишен проект с Министерството на енергетиката на САЩ (DoE), в който производителите на камиони бяха изправени пред предизвикателството да подобрят ефективността на товарните превози, без да изоставят дизела като основен енергиен носител.

„Целта беше 100% подобрение на ефективността на превоза на товари, в сравнение с нашия Kenworth T660 от 2009 г., който при пускането му беше може би най-икономичният камион в индустрията - заяви генералният директор на Kenworth Джим Валенчак. - Ние надминахме производителността на този модел и подобрихме ефективността с до 136%. Реализирахме го чрез комбинация от подобряване на горивната ефективност до 18,4 л/100 км и намаляване на теглото с 3200 кг. В резултат камионът може да превозване на повече полезен товар и е изключително икономичен."

Кои са ключовите фактори?

Аеродинамиката е значително подобрена и камионът има дизайн на влак-стрела с централна кабина с панорамна гледка, стеснен нос и наклонено чело, а също и ниски прагове и изцяло скрити в каросерията колела. Типичните яки странични огледала са сменени с тънки камери с възможност и за нощно виждане.

SuperTruck 2 има окачване с променлива височина, което му позволява да "ляга" ниско при гладка магистрала. Комбинираният резултат от аеродинамичните подобрения е намаление на челното съпротивление с 48%.

От друга страна материалите и дизайнерските решения, заедно с леките гуми с малко съпротивление при търкаляне, са позволили намаляване на голяма част от теглото. Влекачът SuperTruck 2 и ремаркето тежат заедно 11 839 кг, т.е. "орязани" са 3221 кг.

Kenworth invented the aero truck with the T600 and the trend continues to the most aerodynamic production truck yet, the T680. The SuperTruck 2 was developed...

Задвижването

То също е необикновено, като съчетава базиран на PACCAR MX-11 дизелов двигател и автоматична трансмисия TX-12 с 48-волтов електромотор, създавайки мека хибридна система, която зарежда своите литиеви батерии чрез регенерация на енергията при спиране. Електрическата система захранва вентилаторите, кормилното управление, охлаждащата течност, отоплението и климатичните системи, които иначе биха изтеглили мощност директно от двигателя – до 80 конски сили само за вентилаторите на двигателя, според Kenworth.

При стендови тестове този задвижващ механизъм подобри с 55,7% ефективността на двигателя.

„Достигането на 55,7% беше голяма стъпка напред и можеше да се направи само чрез прилагане на нови технологии. Ако този двигател влезе в производство, това ще доведе до 10% подобрение на горивната ефективност. Това е удивително число", казва старши мениджърът по технологиите на PACCAR, Маартен Мейер.

Но новата задвижваща система няма да влезе в серийно производство, поне засега.

„Показваме да покажем нещо динамично и как може да изглежда бъдещето на Kenworth", твърди директорът по дизайна Джонатан Дънкан.

"Предстоят големи предизвикателства в подобряването на производителността на превозните средства, като същевременно целта е да бъдем въглеродно неутрално общество до 2050 г. - допълва главният инженер Кийт Адамс. - Това ще изисква огромни технологични промени в транспортната индустрия, затова партньорството с DoE по програмата SuperTruck 2 беше огромна възможност да обмислим какво ще бъде възможно, докато гледаме към бъдещето.“

SuperTruck 2 е проектиран да бъде предвестник на силовото предаване, при това способен да работи със задвижващи системи, захранвани от електрически батерии или от водородни горивни клетки. Kenworth работи и върху двата вида, дори и в момента камионът с горивни клетки на компанията е част от пилотна програма от 10 пуснати в движение возила в партньорство с Toyota.

Понастоящем най-големият електрически камион на фирмата - T680E, достига 396 кВтч и има пробег с едно зареждане от 241 км (доста далеч от 805 км на Tesla Semi). Но с финансирането от американското министерство на енергетиката Kenworth възнамерява да се намеси сериозно на пазара със своя екстремно ефективен камион. В транспорта и логистиката горивото е доста сериозен разходи и всичко, което предлага възможност за намаляване на тези разходи, бързо намира купувачи.

Ключови думи:

автомобили, Kenworth

Още по темата