Quantcast

Медия без
политическа реклама

Какво удължава живота на автомобила

Няколко основни правила за поддържане на колата в отлична форма

12 Окт. 2023АЛЕКС МИЛЕВ

Каква е тайната на дълголетието на един автомобил? Експерти от индустрията посочиха какво трябва и какво не трябва да правите с колата си, за да може тя да ви служи възможно най-дълго време.

Цените на новите автомобили в салоните на официалните дилъри не само са непосилни за повечето пора, но и продължават да растат. Ето защо основната задача за много шофьори е запазването на настоящия автомобил и удължаването на експлоатационния му живот.

Спазвайте инструкциите

Част от най-необходимите съвети и инструкции са посочени в сервизната книжка и ръководството за експлоатация. Главното е обслужването на автомобила да се извършва редовно. То се прави или на интервал от време или при определен пробег. Ако обаче колата се използва при по-тежки условия, интервалът и пробегът трябва да се съкратят.

Преди всяко пътуване състоянието на колата трябва да се провери внимателно. Това се отнася за нивото на работните течности, като в същото време трябва да се следят и индикаторите за техническо състояние. Съвременните автомобили имат много индикатори, които значително опростяват живота на собствениците - достатъчно е сигналите да не се пренебрегват и да се реагира.

Гумите пък трябва да се сменят според сезона и да се следят датчиците за налягането в тях, ако има такива. При липса на датчици проверка може да се прави периодично на всяка бензиностанция и съответно да се донапомпа някоя гума. Също така колата не бива да се претоварва, защото това нанася сериозни увреждания.

Защита срещу корозия

Антикорозионната защита играе важна роля за поддържане на работното състояние на автомобила. Тя е важна не само за каросерията, но и за вътрешните елементи, за които шофьорите обикновено забравят. Необходимо е да се извършва редовна поддръжка, включително проверка на състоянието на окачването, спирачната система и други елементи, които могат да пострадат от корозия. Много е важно тези елементи да се третира правилно, за да издържат по-дълго, или незабавно да бъдат заменени, ако състоянието им може да повлияе на функционалността.

Редовното миене на автомобила, особено през зимата, когато по пътищата има сол и химикали, не е просто "хигиенична" процедура. Солите насърчават образуването на корозия, така че е важно да ги отстраните своевременно от каросерията и долната част на автомобила. Не трябва да се пропускат арките на калниците, тъй като там се натрупват най-много мръсотия и влага.

От голямо значение е да се предпазят праговете и подът на автомобила от повреда, тъй като това са уязвими места. Паркирането в гараж или под навес пък ще го предпази от валежи (често киселинни) и ултравиолетова радиация.

Ремонт без отлагане

Ако е необходим ремонт на някой важен компонент, колата не трябва да се шофира, докато не бъде поправена. Първо, защото това може да бъде опасно за шофьора и пътниците, и второ - частта, която изисква ремонт, ще се повреди още по-бързо.

Освен това е възможно нейното увреждане да причини повреди и на други системи от автомобила, а това означава допълнителни разходи за ремонт на по-късен етап.

Грижи за салона

По време на работа на колата както екстериорът, така и интериорът се износват. Съвременните технологии и материали позволяват да се осигури добър вид на автомобила и да се запази функционалността. Химическо чистене, например, позволява да се премахнат петна от мръсотия и сол от килима и да го предпазят от тях в бъдеще. Една влажна кърпичка ще бъде достатъчна, за да приведе килима в отлично състояние.

Модерните автомобили са оборудвани с големи и красиви екрани със сензорни функции. При използването им по стъклото остават отпечатъци и драскотини. За да бъде смекчен проблемът, екранът може да бъде защитен със специално фолио (като на смартфоните).

Не пестете от колата си

За да се удължи животът на една съвременна кола, просто трябва да се инвестират пари в нея. Това е нещо тривиално и не изисква специални познания.

Модерният автомобил има определен експлоатационен живот, който не може да бъде заобиколен дори при перфектна грижа. Пригответе се, че колата в крайна сметка ще стане неизползваема, въпреки инвестираните в нея средства. И все пак навременното предприемане на горните мерки (и разходи) ще я поддържат в отлично състояние и ще помогнат да се избегнат непропорционалните разходи за търсене и закупуване на дефицитни елементи.

Ключови думи:

автомобили

Още по темата