Медия без
политическа реклама

Какво е най-вероятно да се повреди в колата през зимата

27 Ноем. 2023

Една изправна кола не изисква кой знае какви поддръжки през студения сезон. Но има редица действия, благодарение на които можете да се облекчи работата ѝ през зимата, а и да се предотвратят често срещани проблеми.

Първото нещо, което изпитва повишени натоварвания през студените месеци, е акумулаторът - капацитетът му намалява, а пък различните системи за отопление (седалки, прозорци, волан, огледала) изискват допълнителна мощност. Ако той е вече стар или недостатъчно зареден, няма да може да стартира двигателя в мразовитите утрини. По-добре е да бъде сменен с нов. Ако автомобилът се използва за чести стартирания на двигателя и кратки пътувания (дом, работа, магазин), тогава експерти съветват акумулаторът да се зарежда напълно у дома веднъж месечно.

Трябва да се обърне внимание и на каросерията. Реагентите, използвани за обработка на пътищата, ускоряват процеса на корозия. Да, външно колата може да изглежда чиста през снежна зима, но на дъното, арките на колелата и праговете се натрупва "каша" от сняг, сол, пясък и реактиви. Това е идеална среда за повишена корозия на тялото и ламарините.

Затова е по-добре колата да се мие през зимата дори по-често, отколкото през лятото, и след това да бъде изсушена правилно - например на топъл паркинг на търговски център. Ако това не е възможно, тогава цилиндрите на ключалката трябва да се третират след измиване с размразяващ агент, а гумените уплътнения да се смажат със силиконова грес.

Третият съвет се отнася до резервоара за гориво. Ако той е наполовина празен, по стените му се образува конденз, което също ускорява корозията. За да се избегне това, по-добре е винаги да се поддържа резервоарът пълен през зимата.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?