Медия без
политическа реклама

Как се отключва замръзнал автомобил

Заливането с гореща вода и нагряването със сешоар са вредни

18 Яну. 2024АЛЕКС МИЛЕВ
Pixabay
Замръзналите ключалки са чест проблем за шофьорите през зимата.

В големи студове някои собственици на автомобили може да срещнат проблеми не само със стартирането на двигателя. Може те дори да не успеят да влязат в колата, за да опитат да запалят. Защото след падането на температурите нощем дръжките на вратите често замръзват или самата пък ключалка не реагира. За справяне с това препятствие има правилни, но и неправилни действия.

Един от най-лесните начини е като колата се отключи и заключи няколко пъти с електронния ключ. При такива манипулации някоя от вратите може да се отвори. Разбира се, при проблеми с ключалката може да се потърси и специалист ключар, който има, освен необходимите инструменти, и оборудване за затопляне на вратата, за да я отвори без поражения.

Категорично такова затопляне не трябва да се прави чрез наливане и гореща вода върху бравата или чрез нагряването ѝ със сешоар. И двете манипулации може да доведат до отлепване на боята. Освен това влагата, която попадне в ключалката, така или иначе, също ще замръзне, след като изстине. Някои шофьори прибягват до неколкократно "дъхване" в ключалката, с което наистина ледът в нея се отпуска. Но след време пак ще стегне и отново ще има проблеми.

За размразяване на автомобилни ключалки си има и специални спрейове, които се продават в магазините за авточасти. Някои от тях са доста ефективни за решаването на "замръзналия" проблем, но трябва да се внимава. 

Много популярният сред шофьорите WD-40, който се използва за решаването на редица проблеми, не е сред тези препарати. Този продукт всъщност е разработен като средство против ръжда, за да улесни развиването на болтове и гайки, като съставът му включва бял спирт (50%), въглероден диоксид (25%), минерално масло (15%) и други помощни вещества (10%). При замръзнала ключалка обаче тези вещества влошават ситуацията и може да се стигне дори до наложителна смяна на ключалката или доста скъп ремонт.

Препоръчва се също така превантивно да се използва физическият ключ за отваряне на колата няколко пъти в годината, за да се поддържа ключалката "във форма". Освен това тя трябва и да се смазва периодично.

Като цяло тежките студове са един от кошмарите за собствениците на автомобили. Замръзнали врати, изтощен акумулатор и заклещени спирачни накладки са само малка част от нещата, с които те се сблъскват. За да се избегне това, автомобилът не трябва да стои дълго време на едно място. Ако все пак той не се използва през този период от годината, е добре двигателят да се стартира през няколко дни и да се оставя да поработи.

Ключови думи:

автомобили