facebook
twitter

Автомобили

Как да си изберем SUV или кросоувър

Има някои въпроси, на които трудно откриваме логичен отговор
3 052
 Пресо Петров

Тръгваме на пътешествие и от задната седалка започва да се чува веселата позната песничка за това как:

The wheels on the bus go round and round

Round and round, round and round

The wheels on the bus go round and round

All day long.

И изненадващо песента е прекъсната от въпроса: „Абе, тате/мамо, на нашата кола кои колела са й задвижващи?“ Децата стават все по-грамотни технически, нали? Но си остават и все така способни да зададат най-изненадващите въпроси. И с право.

Нужни ли са ни наистина четири задвижващи колела, или спокойно можем да се справим и с две? Всъщност въпросът е напълно практичен, когато става дума за избор на автомобил. Преведено на възрастен автоезик, детето пита SUV или кросоувър ни е нужен?

Да започнем оттам, че при равни други условия автомобил от една и съща марка и модел би струвал различна сума, ако е с две или с четири задвижващи колела.

Изборът на 4Х4 задвижване би направил автомобила ни по-тежък, най-малкото компонентите са много повече. Би се повишил разходът ни на гориво и цената на поддръжката. И все пак четирите задвижващи колела носят безспорни позитиви, ако например живеем на стръмна улица, която цяла зима е покрита с чист лед, нали така?

Ако се наложи ремонт, нещата също са до голяма степен ясни - повече агрегати, по-голяма вероятност от повреда. Но това не е чак такава тема за размисъл, когато става дума за нов автомобил.

Има обаче някои въпроси, на които трудно откриваме логичен отговор, когато правим избор SUV/кросоувър или SUV/кросоувър/“лека кола“. Веднага даваме конкретен пример. Отивате да си смените гумите и моментално разбирате, че за „джип“ струва, да кажем, 60 лева, а за „лек автомобил“ - 30 лева? Чакайте - защо? Това е просто кола с 4 гуми? Нужно ли е да проведем лекция пред гумаджиите от кварталния вулканизатор на тема „Видове автомобилни купета по пътищата на България, или защо колата ми всъщност не е джип“? Или пък по-добре в талона на всеки нов автомобил да се въведе ново поле Z.16, което да оказва каква е сумата, която трябва да платим за смяна на гумите всяка есен и пролет? И съответно поле Z.17, което да пояснява горното в зависимост от това имаме ли втори комплект джанти, или не?

Да допуснем, че в случая с вулканизатора има някаква логика. Но този с автомивката наистина е абсурден. „Джип - комплексно измиване с гъба - 18 лева. Лек автомобил - комплексно измиване с гъба – 16 лева“. Ако искате, кофата и гъбата пред блока са почти безплатни. И ако за собственик на SUV нещата са преглътваеми, какво да каже този с наистина малкия кросоувър?

Ама идете обяснете, че автомобилът ви всъщност е лек или поне не по-тежък от аналогичния хечбек, на чиято основа е създаден. Ако искате, пробвайте и с довода, че е с две задвижващи колела и реално не е „джип“. Просто опитайте! Успех!

И все пак тези въпроси са наистина маловажни, когато човек трябва да реши кой е неговият автомобил. Затова бихме ви посъветвали само едно - да намерите сечението между желанието на детето във вас, което, разбира се, иска всички видове автомобили, събрани в един, и гласа на разумния възрастен, който може да претегли всички плюсове и минуси. Ако тези два гласа кажат „Да!“ за един и същи модел, бъдете сигурни, че той наистина е правилният избор.

Ключови думи:

автомобили, SUV, кросоувър
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Opel Mokka дебютира с електрическа версия

03.07.2020

585
Новата Honda Jazz идва в Европа само като хибрид

26.06.2020

2337 1
За автомобилите - с много стил, страст и с малко... кафе

23.06.2020

ДИЯН ИВАНОВ

356 1

Коментари

Калорифер

Какъв впечатляващ буламач - списувачът явно си няма и понятие от автомобили. Да се базира изборът основно на това, колко ще струва смяната на гумите (след като на това е обърнато най-голямо внимание), е - меко казано - глупаво. Ако живееш "на стръмна улица, която цяла зима е покрита с чист лед", ти трябват вериги - независимо дали става дума за кола, камион или кросовер.
И по-важното - предпоставката "SUV или кросоувър" е абсурдна. Кросовер-ът е вид SUV. SUV-то може да е сглобено върху платформа на камион или върху платформа на кола. Кросовер-ът е само върху платформа на кола.
Така че правилният въпрос е кола или СУВ.

bD

Аз все още не мога да вдяна моят рав4 какво е ?

Wolf ACE

Ка, бе! Най-важното перо за сравнение между моделите е .... миенето на ръка, с гъба! Егати!

Що си хабят времето тия писачи, пък и редакцията - толкова ли нямате какво да публикувате вместо това турлю?!

ARTU

Нищо не схванах. Авторът и той. Джип е само един и на капака му пише Jeep.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×