facebook
twitter

Автомобили

Как да се предпазим при камшичен удар

704

Шофьорите често подценяват някои дреболии, сред които са грешните настройки на седалката и подглавника. А именно те може да доведат до сериозни наранявания на гръбначния стълб, припомня Automedia.bg.

Модерните автомобили имат много системи, позволяващи тежките удари да бъдат избегнати или последствията им – намалени. Системите АBS и ESP са част от активната безопасност, докато въздушните възглавници са част от пасивната. Често обаче се забравя една ежедневна опасност, която може да доведе до болезнени последствия - ударът при ниска скорост. Той обаче е виновен за голяма част от нараняванията при т.нар. камшичен удар. Травмите могат да бъдат причинени от конструкцията на седалката и от грешната ѝ настройка.

Травмите в гръбначния стълб се получават при рязкото му извиване. Например, когато колата бъде ударена отзад и главата неочаквано бъде наклонена назад. Но невинаги извиването на гръбнака е кратко. Според лекари степените на травмиране са три. Най-леката е сравнима с мускулна треска, която възниква във вратните мускули и отминава за няколко дни. Във втората степен се стига до кръвоизливи и лечението отнема няколко седмици. Най-тежки са случаите, при които се увреждат нерви, при които се стига до дълготрайни травми и лечението може да трае до година.

Според лекарите основен проблем е подглавникът, когато е настроен да бъде прекалено далеч от главата. Така при удар отзад главата не се подкрепя веднага от подглавника, а преминава известно разстояние, преди да се спре в него. В друг случай подглавниците не могат да се регулират достатъчно във височина, като не достигат правилната позиция спрямо по-високи водачи. При удар те срещат горната част на врата.

При конструкцията на седалките е важно да бъде "обрана" кинетичната енергия. Седалката не трябва да изхвърля тялото обратно напред със своите пружини. Но също много важно е отношението на шофьора и пътниците към седалката. Няколко секунди са достатъчни в повечето случаи, за да се намали рискът от травма. Все повече хора мислят за използване на предпазния колан, но не толкова много са тези, които настройват правилно облегалките и подглавниците.

Подглавникът трябва да е поставен на височината на главата, а разстоянието между тях трябва да е възможно най-малко. Трябва да се внимава и за правилната позиция на седене. По възможност облегалката на седалката трябва да е най-изправена. Тогава защитното ѝ действие заедно с това на подглавника е най-стабилно. Регулируемите по височина колани трябва да преминават точно над рамото.

 

Ключови думи:

автомобили
Все още няма коментари

Още

Audi пуска на пазара спортния S3

14.08.2020

96
Големи рокади по време на криза в автоиндустрията

07.08.2020

1244
Излезе най-мощният сериен Mercedes

31.07.2020

2175 1

Влез или се регистрирай за да коментираш