Медия без
политическа реклама

Как да разберем реалния пробег на автомобила

Купувачите на коли втора ръка могат да познаят дали има манипулация на километража по няколко признака

29 Авг. 2023
Превъртането на километража може много лесно да се установи при по-старите автомобили с аналогови броячи.
Превъртането на километража може много лесно да се установи при по-старите автомобили с аналогови броячи.

На пазара на употребявани автомобили се предлагат много коли с върнат километраж. Това не е никак трудно да се направи, а целта е ясна - колкото по-малък е пробегът, толкова по-привлекателна за купувача ще е колата. И все пак също толкова лесно може да се познае приблизителният релен пробег по някои външни белези.


Разминаващи се цифри

При по-старите автомобили с карбуратор, където имаше малко електроника и предимно аналогови километражи на таблото, манипулацията на пробега може да се познае от подреждането на числата. Линията на аналогово устройство е набор от барабани с числа, поставени на една и съща ос. За превъртане на километража назад се използва устройство с високи обороти - бормашина или винтоверт, например. И тъй като скоростта на въртене е твърде висока, числата се изместват едно спрямо друго.

Накратко - ако цифрите на километража не са подравнени, явно той е "пипан".

При съвременните автомобили, с цифрови блокове за управление, пробегът се променя със софтуерни методи. Разпознаването на такава намеса е по-трудно, но не невъзможно. Най-точно това се определя чрез скенер и специални програми, които откриват информацията за реално изминатите километри на необичайни места - например в паметта на блока за управление на скоростната кутия. Електронният скенер "разпитва" различните системи и изготвя списък с грешки, съхранени в паметта, посочвайки при какъв пробег са възникнали.

Такъв анализ може да се извърши в специализирани лаборатории. Но има и по-прости, макар и косвени признаци з евентуална измама с километража: 


Състоянието на каросерията

При оценка на пробега извън сервизен център, на първо място е необходимо внимателно да се провери каросерията, която може да даде ценна информация. Ако километражът сочи 100 000 км, но боята и покритието са в идеално състояние, значи колата е пребоядисвана и може да крие дефекти.

Важно е да се обърне внимание на фугите между панелите на каросерията. Ако бронята или капакът не пасват съвсем равномерно, явно колата е претърпяла инцидент, а ремонтът не е направен качествено, което обещава бъдещи проблеми.

Няма да е излишно да се погледне и датата на производство, отбелязана на предното стъкло - посочена е в долния ъгъл, заедно с маркировката. Ако годината върху стъклото съвпада с обявената дата на производство на колата, значи е инсталирана на поточната линия. Това подсказва, че машината не е била експлоатирана главно в градски райони, където има малки камъчета, които могат да пукнат или счупят стъклото.


Пожълтели и мътни фарове

Ксеноновите фарове могат да кажат много за пробега. Газоразрядните лампи и слънчевата радиация водят до леко обезцветяване на пластмасовата капачка, зад която се намира оптиката. Пожълтяването се появява след 50 000 км, а до 200 000 фаровете стават напълно жълти и губят прозрачността си.


Изтъркани волан и стелки

Големият пробег се издава и от интериорни елементи. Воланът, подлакътниците, повърхността на таблото и шофьорската седалка могат да разкажат много за предишните собственици и тяхното отношение към колата.

Коженият волан започва да блести след шофиране около 50 000 км и става лъскав на 100 000. Изтърканото до дупки килимче под шофьорската седалка е сигурен знак за пробег над 50 000 км. В някои автомобили кожената седалка на водача е покрита с пукнатини след 70 000 км.


Гумата върху педалите
Пробегът може да се установи и по броя на драскотините по повърхността на ключа за запалване. Но най-често гледайте педала на спирачката. До около 200 000 км гумената облицовка напълно се отделя по краищата. Ако педалът е износен, но на километража са посочени 100 000 км, това означава манипулация на пробега.


Износване на спирачните дискове
Пробегът може да се определи по износването на спирачните дискове. Предните обикновено изкарват между 80 000 и 120 000 км. Внимателен шофьор ги сменя заедно с третия комплект накладки. Следователно, ако колата е с износени фабрични спирачни дискове (дебелина под 10 мм), реалният пробег е над 100 000. Ако дисковете са сменяни и отново са забележимо износени, тогава пробегът вече е надхвърлил 150 000 км.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?