Медия без
политическа реклама

Jeep продължава да електрифицира моделите си за Европа

Хибридният Compass е с няколко нови режима на движение, а в България цената му почва от 72 800 лв.

14 Окт. 2022
Jeep

Дори легендарна марка, каквато е Jeep, беше принудена да се предаде под натиска за електрификация, на който са подложени всички автомобилни производители. Стратегията на американската компания в тази насока обаче напредва стабилно и по последни данни всеки трети Jeep, продаван в Западна Европа тази година, е електрифициран. Важна роля за това играе и компактният Compass e-Hybrid, който вече се предлага на Стария континент.

Новата версия на популярния модел разчита на 1,5-литров, 4-цилиндров бензинов турбо двигател, който развива мощност 130 к. с. и максимален въртящ момент 240 Nm. Той е комбиниран с нова 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител. Задвижващата система също така включва електрически мотор с мощност 15 kW (20 к. с.), свързан към скоростната кутия, и 48-волтова батерия.

В случая електродвигателят може да зарежда батерията по време на забавяне на движение (система e-Coasting) или във фази на спиране благодарение на спирачна система, която регенерира енергия. В допълнение - възползвайки се от въртящия момент, развиван от електрическия агрегат, моторът оптимизира работата на бензиновия двигател.

За Jeep Compass e-Hybrid не е проблем да работи и в напълно електрически режим, с изключен бензинов двигател при следните обстоятелства: двигателят винаги стартира в електрически режим и работи в него по време на кратки спирания - като на светофари например, благодарение на системата e-Launch; в режим e-Creeping, електромоторът позволява да се изминат първите няколко метра само на ток; в случай на задръстване режимът e-Queuing придвижва колата в изцяло електрически режим при всяко спиране и тръгване; и накрая - режимът e-Parking позволява маневри за паркиране да се извършват само с електрическо задвижване.

По време на нормално движение двигателят с мощност 130 к. с. се справя без никакви проблеми, но все пак допълнителна помощ от електрическия мотор е забележима. Всъдеходът може да се похвали още с отлично обезшумяване, което изолира звука на двигателя отвън, както и с много удобна позиция за шофиране. Като недостатък може да се посочи липсата на версия със задвижване на четирите колела, като това се отнася не само за Compass, но и за "братчето му" Renegade, което също е достъпно на пазара във версия e-Hybrid.

Интериорът на всъдехода е в крак с модата, което е сред плюсовете му. На арматурното табло се посочват много от параметрите на работата на хибридната система. А на 8,4-инчовия екран в централната конзола (при по-високите нива на оборудване той е 10,4-инчов) с т. нар. Hybrid Pages може да се контролира разпределението между термично и електрическо задвижване, както и историята на шофиране с бензин или с еленеригя.

Не липсва вградена и дистанционна свързаност със смартфона благодарение на Apple CarPlay и Android Auto, която при Compass е безжична. Съответно зареждането на мобилния телефон става без кабел, а автомобилът използва свързаните услуги Uconnect, до които потребителят има достъп благодарение на специфичните бутони, приложението My Uconnect, уебсайта или гласовите асистенти Amazon Alexa и Google Assistant.

Тези услуги включват, но не се ограничават до геолокирана спешна помощ, възможност за дистанционно управление на превозното средство, изпращане на дестинация до навигатора на превозното средство от приложението My Uconnect, актуализации в реално време за трафика, времето и камерите за скорост или актуализиране на карти безжично.

Заедно с Jeep Compass e-Hybrid на пазара излиза и Renegade със същата задвижваща система, като и двата модела се присъединяват към дебютиралия преди тях Wrangler 4xe PHEV. Хибридизацията няма да подмине и най-популярния модел на американския производител през последните години - Grand Cherokee, който също получава смесено задвижване. Този агрегат обаче е по-мощен - 381 к. с., и е базиран на 2,0-литров турбо двигател, който се подпомага от два електромотора наведнъж - стартер-генератор с ремъчно задвижване (45 к. с.) и електродвигател с мощност 136 к. с., интегриран в 8-степенна автоматична трансмисия.

Така на европейския пазар Jeep ще предлага единствено модели с хибридно задвижване, което е от огромно значение за марката, тъй като тези автомобили намаляват значително нивата на вредни емисии. Що се касае до хибридния Compass, неговите цени в България стартират от 72 870 лв., но при най-високо ниво на оборудване те скачат с още 10 000 лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили, Jeep

Още по темата