Quantcast
Индустрията губи до 9 млн. автомобила заради дефицита на чипове | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Индустрията губи до 9 млн. автомобила заради дефицита на чипове

1 101

Дефицитът на микрочипове ще намали глобалното производство на автомобили през 2021 г. с около 9 млн. единици. До този извод достигнаха анализаторите от Boston Consulting Group. 

През първото тримесечие на 2021 г. загубите на производителите са около 1,4 млн. бройки, а през второто - 2,6 млн. Очакванията са през следващите две тримесечия те да бъдат между 3 и 5 млн. в зависимост от сценария на развитие на кризата, допълва Automedia.

Най-съществени загуби през първата половина на 2021 г. са понесли Ford (спад с над 700 000 единици), Stellantis (марките Chrysler, Citroen, Dodge, Fiat, Jeep и др. - спад с 600 000 единици) и Renault-Nissan-Mitsubishi (спад с над 415 000 единици).  

Проблемът с чиповете датира от началото на 2020 г., когато пандемията от COVID-19 накара все повече хора да работят дистанционно. Това увеличи продажбите на компютри и смартфони, като очакванията са през тази есен дефицитът на микрочипове да се задълбочи. Причината е началото на учебната година, когато потреблението на битова електроника се увеличава, а също и предстоящите коледни празници.

От Boston Consulting Group отбелязват, че доставките на тези много важни за индустрията компоненти се възстановяват постепенно, но пандемията продължава да пречи на нормализирането на производството. Експертите очакват ситуацията да се нормализира чак през втората половина на 2022 г.

Кризата накара все повече компании да инвестират в производството на чипове, като някои от тях - като Intel, планират да произвеждат полупроводници специално за нуждите на автомобилния пазар. Това прави и друг електронен гигант - Xiaomi, но и там очакват, че дефицитът ще намалее най-рано след година.

Недостигът и възстановяването на доставките най-вероятно ще се редуват на периоди. Например пристигането на новото поколение iPhone се очаква да повлияе на всички индустрии, тъй като заводите ще работят усилено върху производството на необходимите чипове за Apple, който е сред най-големите клиенти.

Ключови думи:

автомобили

Още

Dacia извади най-практичния си модел

17.09.2021

8560
Mercedes разкри електрическото си бъдеще

10.09.2021

733
Защо седанът е за предпочитане пред кросоувъра

03.09.2021

6874