Quantcast

Медия без
политическа реклама

И Беларус се засили да произвежда собствен автомобил

Всъщност там просто ще сглобяват китайска кола, както правят руските "Лада" и "Москвич"

11 Юли 2023
СТЕ
Първите бройки от беларуско-китайската кола трябва да слязат от конвейра в Жодино в началото на есента

Беларус започва да произвежда собствен автомобил, съобщи държавната информационна агенция "Белта", позовавайки се на интервю през местната телевизия СТВ на генералния директор на компанията "БелДжи" Генадий Свидерски.

"Ние, разбира се, увеличаваме обема на произвоство, но не можем да го направим мигновено. Като пример мога да кажа, че ако за миналата година в Беларус сме продали 4300 автомобила, за първите пет месеца на тази те са 5700 - заяви Свидерски. - Що се отнася до местното призводство, там върви усилена работа, за да осъществим пускане на автомобил под собствена марка. Какво е собствена марка? Разширяваме лицензията и вече е наша отговорност да комплектуваме автомобилите. Надявам се, че през второто полугодие ще имаме вече марката "БелДжи" (BelGee), в която по-активно ще можем да въвеждаме локализирани елементи, съкращавайки сроковете. Ето - сега тествахме успешно акумулаторите "Белшина". С течение на времето ще постигнем ниво на по-голяма технологична независимост".

Всъщност става въпрос за това, че в Беларус ще се сглобяват китайски автомобили и ще се продават като местна марка. По същия начин постъпиха в Русия "Москвич" и "Лада".

"БелДжи" е смесено предприятие на държавата и китайския автомобилен гигант Geely, собственик на Volvo, Lotus и на дял от Mercedes-Benz.

Колата, която ще се сглобява и продава в Беларус като национална е на практика компактният китайски кросоувър Geely Binyue (на снимката). Той е на пазара в азиатската страна вече четвърта година, а през 2022 г. бе най-продаваният кросоувър там. 

Засега не е обявено името на беларуския аналог (работно е "БелДжи"), но поне е ясно, че собственото производство ще започне още тази есен в завода в Жодино, на 20 км от централния офис в град Бо́рисов.

И  момента Geely е най-продаваната кола в Беларус, с продадени общо 4335 бройки. Следват Lada (3782), Kia (1462), GAZ (1271), Volkswagen (1265) и Renault (1078).

Ключови думи:

автомобили, BelGee