Медия без
политическа реклама

Hyundai извади кола с рекордно ефективни батерии

Ioniq 6 ще се предлага с един или с два двигателя

22 Юли 2022
Hyundai

Още през 2020 г. Hyundai показа Prophecy Concept - електрически седан, чието капковидно тяло беше проектирано да създава възможно най-ефективна аеродинамика. Две години по-късно корейците са готови със серийната версия на модела. Тя ще се казва Hyundai Ioniq 6 и ще излезе на пазара в Европа в началото на 2023 г., съобщава Automedia.bg.

Именно ефективността е това, което е ръководило не само инженерите, но и всеки, който е работил по проекта Ioniq 6. Крайният резултат е купе с 4 врати, което може да измине 610 км с едно зареждане на батериите, предлагайки рекордно нисък разход на енергия в тази категория. За захранване на двигателя (или двигателите в зависимост от избраната конфигурация) на най-мощния Hyundai Ioniq 6 отговаря батерия с капацитет 77,4 кВт/ч - същата, която се монтира и на Ioniq 5.

В основата на модела е платформата E-GMP, използвана от електромобилите на корейската група, включващи още модели на Kia и Genesis. Самите акумулатори са подобрени в способността си да отдават и приемат ток, така че да намалят консумацията до по-малко от 14 кВт/ч на 100 км. Този показател е за по-слабата версия на Ioniq 6, която е с батерия с капацитет 53 кВт/ч. Съответно тя е с един електромотор и задвижване на задната ос.

 

Топ вариантът е с два електрически двигателя,

 

- по един на всяка ос, и с батерия от 77,4 кВт/ч. Мощността е 325 к.с., а максималният въртящ момент - 605 Nm, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5,1 секунди. И това няма да бъде най-мощната модификация, тъй като в Hyundai готвят Ioniq 6 N, разработван от спортното подразделение на концерна. Очаква се неговите мотори да развиват мощност над 585 к.с.

Новото купе с 4 врати разполага още с технология за зареждане с 800 V, която позволява свързването към мрежи с мощност до 350 kW. При тях от 10 до 80% от капацитета на акумулатора се зарежда за 18 минути. А с използване на функцията Vehicle to Load може да се заредят външни устройства като смартфони, електрически скутери или други.

Интериорът на Hyundai Ioniq 6 до известна степен повтаря този на Ioniq 5, но е добавен нов централен тунел, проектиран специално за поддържане на лаптоп. Има и специално осветление, което сменя силата и цветовете в зависимост от различните налични режими на шофиране. Те включват и обновения EV Performance Tune-up, благодарение на който може свободно да се регулират различни параметри като управление и реакция на двигателя, чувствителност на педала на газта, сцеплението (при версията с два двигателя) и др.

Електромобилът е снабден и с многобройни системи за подпомагане на водача, като Highway Driving Assist 2, където адаптивният круз контрол и системата за поддържане на лентата на движение работят заедно, за да поддържат автоматично скоростта, разстоянието от превозните средства отпред и траекторията.

Серийният Hyundai Ioniq 6 е оборудван и със система за помощ при шофирането от Ниво 2, което включва функция за автоматично завиване.

 

Корейците готвят и евтин модел на ток за Европа

Корейският производител подготвя и още един модел, задвижван изцяло на ток, който ще играе основна роля в стратегията на компанията в Европа. Неговата начална цена се очаква да е около 20 000 евро, като най-вероятно ще замени малкия i10.
Това означава, че новият ще се конкурира с разработваните от Volkswagen Group семейство електрически хечбекове на своите марки VW, Skoda и Cupra със същата начална цена и с очакван дебют през 2025 г.

От Hyundai посочват, че разработката на такъв автомобил е трудна задача за инженерите на компанията. Освен това е по-трудно да се печели от продажбата на сравнително достъпни малки електрически автомобили, така че приоритетът на Hyundai засега е пускането на нови продукти от линията Ioniq.

Плановете на корейците са да продават автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа до 2035 г., въпреки че повечето конкуренти възнамеряват постепенно да премахнат такива автомобили до края на настоящото десетилетие или дори по-рано. Общият брой на моделите с изцяло електрическо задвижване, които Hyundai ще пусне до края на настоящото десетилетие, е 11.

 

Ключови думи:

Hyundai, автомобили