Медия без
политическа реклама

Хиперавтомобилът Jesko Absolut подобри 4 рекорда

Шведският производител Koenigsegg подгони и 500 км/ч максимална скорост

10 Юли 2024
Koenigsegg Jesko Absolut няма огромно активно задно крило
Koenigsegg
Koenigsegg Jesko Absolut няма огромно активно задно крило

Най-мощният автомобил на шведската марка Koenigsegg постави общо 4 рекорда по пътя си към абсолютното постижение за максимална скорост на коли, серийно производство. 

Най-авторитетният от тях е т.нар. 0-400-0 и Jesko Absolut, който развива мощност от 1600 к.с., го подобри още при първото си стъпване на тестовата писта.

Тази луда идея бе въведена през 2017 г. от Bugatti с неговия модел Chiron. Изглежда просто: първо натискате силно педала на газта, веднага след това спирачката. Тръгва се от място, ускорява се до 400 км/ч възможно най-бързо, след което спирането също трябва да стане за максимално кратко време.

В сравнение със скоростна обиколка на състезателна писта, това е по-малко тест за водача, отколкото валидиране на контрола на сцеплението, контрола на стабилността и антиблокиращата спирачна система. Но със сигурност преминаването от пълна газ до внезапно спиране изисква немалка доза смелост и умения.

Този (и подобният рекорд от 0-250-0 мили/ч) дава на производителите на хиперавтомобили нещо, с което да покажат безопасността на своите произведения, за разлика от категоричния рекорд за максимална скорост, който сега доближава 500 км/ ч и 300 мили/ч.

Всъщност почти няма място, където да се преследва рекордът за скорост. През 2020 г. SSC Tuatara (1750 к.с.) премина 500 км:ч на една права секция от 11.2 км на затворена за използване магистрала край Лас Вегас. Колата, управлявана от Оливър Уеб, вдигна 508.73 км/ч (316.11 мили/ч) на отиване, а на връщане - 532.93 км/ч (331.15 мили/ч). Само че след това фирмата се принуди да се откаже от претенциите си за рекорд, след като интернет тракери откриха "дупки" във времеизмерването. Все пак SSC Tuatara постави официалното най-добро постижение от 475 км/ч (295 мили/ч) две години по-късно.

0-400-0 не изисква толкова дълга (и идеално равна) права отсечка и може да се направи дори на автомобилна писта в относителна безопасност. Когато Bugatti Chiron постави първия рекорд от 42 секунди, това само предизвика шведите и няколко седмици по-късно Koenigsegg Agera свали около пет секунди от рекорда с 37.28 сек.

Оттогава имаше няколко корекции в кратката история на този рекорд:

  • 2017: Bugatti Chiron, 42.00 сек;
  • 2017: Koenigsegg Agera, 37.28 сек;
  • 2019: Koenigsegg Regera, 31.49 сек;
  • 2023: Rimac Nevera, 29.94 сек;
  • 2023: Koenigsegg Regera, 28.81 сек.

На, както обяснява основателят на шведската компания Кристиан фон Кьонигсег, не точно това е постижението, за което е създаден хиперавтомобилът Jesko Absolut - неговата супер хлъзгава аеродинамика е проектирана специално, за да счупи абсолютния рекорд за максимална скорост на сериен автомобил.

В случая всичко опира до скоростта по права линия. Новата хиперкола на Koenigsegg работи с 9-степенна „лека скоростна трансмисия“ с много съединители, която може да превключва предавките за „практически нулево време“, като същевременно няма огромното активно задно крило, както стандартните Jesko и Regera.

В резултат автомобилът "страда" малко при спирачното усилие, защото я няма огромната въздушна спирачка, която да помага на гумите при спирачното усилие. И, наистина, Jesko Absolut бе приблизително с 1 секунда по-бавен от Regera в секцията за спиране, но пък ускори толкова бързо, че в крайна сметка заличи това изоставане.

Така тестовият пилот на фирмата Маркус Лунд записа следните рекорди, потвърдени от Racelogic HQ:

  • 0-400-0 км/ч – 27.83 сек;
  • 0-400 км/ч – 18.82 сек;
  • 0-250-0 мили/ч – 28.27 сек;
  • 0-250 мили/ч – 19.20 сек.
On Thursday, June 27th, 2024, at an airfield in Örebro, Sweden, a Koenigsegg Jesko Absolut driven by factory test driver, Markus Lundh, completed several new...

И все пак - може ли тази фантастична машина да подобри рекорда за скорост? Твърди се, че Jesko Absolut теоретично може да развие около 530 км/ч (330 мили/ч) на достатъчно дълга и права отсечка, при идеални атмосферни условия и шофьор със стоманени нерви и огромна смелост.

"Всички знаем каква максимална скорост можем да постигнем - казва Фон Кьонигсег. - Имаме нужда от още настройки и ще започнем да говорим и за рекорда за максимална скорост. Направихме много подготовка. Сега зависи само от това да одобрим гумите за подобна скорост и ще сме готови да опитаме".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили, Koenigsegg Jesko

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?