Quantcast

Медия без
политическа реклама

Голямото завръщане на Fiat 500

Легендарният модел се превърна в електромобил и се представя отлично

12 Авг. 2022
Fiat

В средата на миналия век Fiat предизвика сензация с пускането на модела 500, който се превърна в легенда. Той се продаваше близо 20 години в най-различни модификации, но постепенно остаря и напусна пазара. През 2007 г. италианците обявиха неговото възраждане, което се оказа успешен ход, тъй като доста хора явно изпитват носталгия към миналото и интересът към малкия автомобил бързо се завърна.

Автоиндустрията обаче върви с огромни стъпки в посока електрификация и Fiat няма как да остане встрани. И 500 бе един от първите модели на марката, които получиха електрическо задвижване. Първоначално версията на ток се предлагаше само в САЩ, но вече е в продажба и в Европа, където се радва на сериозен интерес.

Новият модел получи името Fiat 500e и за него италианският производител твърди, че това е проектиран от нулата електрически автомобил. Съответно, неговата платформа има съвсем малко общи елементи с настоящия 500 с бензинов двигател. В същото време обаче дизайнерите запазиха разпознаваемия облик на култовата тривратка. Разбира се, има и доста разлики.

Например, променен е дизайнът на предницата (логото на компанията е отстъпило място на табелка с надпис "500", в чиято последна нула има тире, оформящо буквата "е"). Актуализирана е оптиката, стойките на покрива и предницата са станали по-масивни. В интериора са се появили 10,25-инчов сензорен екран на мултимедийната система Uconnect 5, различен блок за управление на климатика, както и 7-инчов екран вместо приборния панел. Дизайнът на централната конзола също е преработен, а между предните седалки се е появила различна кутия за съхранение на предмети.

Електрическата версия на Fiat 500 е станала малко по-голяма от своя събрат с конвенционално задвижване. Дължината и ширината на тривратката са се увеличили с 6 см (съответно до 3,63 м и 1,69 м), а междуосието – с 2 см. Това осигурява малко повече пространство за пътниците.

Електромобилът се предлага в три различни версии – хечбек, кабриолет и един нестандартен вариант, наречен 500 Electric 3+1. Това е абсолютно същият електромобил, на който обаче е добавена допълнителна врата от дясната страна за по-лесен достъп на пасажерите. Вероятно звучи странно, че няма такава и откъм страната на водача, но от Fiat обясняват, че това е достатъчна и практична "екстра", която да послужи на хората със семейства да вършат по-лесно ежедневните си задачи. Като например да возят децата от и на училище.

Като цяло, Fiat 500e 3+1 на практика не се различава от нормалния вариант, като размерите и на двете машини са идентични. Единствената разлика е, че стационарният заден панел от двуврата версия тук е преработен в малка врата, отваряща се срещуположно на предната. Задната може да бъде отворена, единствено когато и предната е отворена. Това е направено от съображения за сигурност, а новата придобивка е добавила към теглото на електромобила 30 кг, което според Fiat не се е отразило на разхода и управлението.

Оборудването на трите версии е едно и също, като списъкът на асистентите на шофьора включва адаптивен круз-контрол, система за внезапно спиране, мониторинг на слепите зони и функция за поддържане на избраната за движение лента. Задвижващата система има три режима – Normal, Range и Sherpa, като последната рязко намалява мощността, за да минимизира енергийните разходи.

При топ версиите на модела батерията с капацитет 42 кВтч осигурява пробег до 320 км. Пълното ѝ зареждане от домашната мрежа отнема 14 ч., но с помощта на специално устройство 80% от капацитета ѝ се достига за 35 мин. Fiat 500e може да ускори до максимална скорост от 150 км/ч благодарение на електромотора с мощност 118 к.с. От място хечбекът вдига 100 км/ч за 9 сек., но компанията се фокусира повече върху времето, необходимо на модела за достигане на градските 50 км/ч – 3,1 секунди.

Малкият електромобил вече е на пазара в България, а цената му е доста сериозна (както и в цяла Европа). Тя стартира от малко над 61 000 лв. – толкова струва вариантът с малка батерия от 23,8 кВтч, при която пробегът е около 190 км. Версиите с по-мощна батерия започват от 73 000 лв., като при кабриото достигат 86 000 лв.

 

Мъникът дава сериозен отпор на Tesla

Малкият модел на Fiat може да се похвали не само с оборудване, но и с отлично представяне на пазара на електромобили в Европа. Факт е, че през юни той отстъпи първото място на Tesla Model Y, след като записа 7109 продажби на континента срещу 16 610 за американския кросоувър, но въпреки това изпреварва модели като Tesla Model 3 (5864 броя), Volkswagen ID.4 (5257) и Peugeot e-208 (5398).

От началото на година Fiat 500e заема трета позиция по продажби в Европа сред всички автомобили с изцяло електрическо задвижване. Неговият резултат за първите 6 месеца е 31 757 бройки, като отстъпва на Tesla Model Y (44 346) и Tesla Model 3 (38 877). Далеч назад са Volkswagen ID.4 (23 885) и Peugeot e-209 (21 171).

Ключови думи:

автомобили, Fiat