Quantcast
Ford Puma идва в нова опаковка | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Ford Puma идва в нова опаковка

Познатото купе вече е кросоувър с хибридно задвижване. Цената му е между 42 000 и 51 200 лв.
1 046
 Ford

Феновете на марката Ford, а и не само те си спомнят, че през периода 1997-2002 г. американската автомобилна компания произвеждаше и продаваше компактно купе с името Puma. В неговата основа беше хечбекът Fiesta, но това не помогна особено за доброто представяне на модела на пазара.

Близо 20 години по-късно Puma се завръща в играта, но сменя опаковката и се превръща в компактен кросоувър, което е логично с оглед на факта, че този клас автомобили са най-търсените на пазара. Новият модел отново е изграден на платформата на Fiesta, като заменя кросоувъра EcoSport, който остави доста противоречиви впечатления.

Като дизайн Ford Puma се доближава до новото поколение на Fiesta, но се отличава от него по някои детайли. Сред тях са голямата решетка на радиатора и предната броня със сложна форма. Характерен вид имат и светодиодните дневни светлини във фаровете.

Спортният стил на новия кросоувър се подчертава и от джантите. Базовият вариант на модела е получил 17-цолови, но срещу доплащане клиентът може да вземе 18-и и дори 19-цолови, на които са поставени нископрофилни гуми.

Размерите на Ford Puma са: дължина – 4190 мм, широчина – 1800 мм, и височина 1540 мм, и така автомобилът е близък като габарити до Fiesta. Обемът на багажника е 456 литра (един от най-големите в класа), а ако се свалят задните седалки, се образува място с площ 1 квадратен метър, в който може да се побере товар с височина до 43 см. От фирмата подчертават, че там може да се постави кутия, дълга 112 см, широка 97 см и висока 43 см.

Под багажника има и допълнителен отсек с обем 80 литра. Самият багажник се отваря с електрозадвижване и може да се активира с движение на крака под задната броня. Издигащата се врата крие зад себе си гъвкаво багажно пространство за улесняване на товаренето на обемисти предмети. Инженерите са успели да оползотворят цялото пространство и тук наистина има много място. Ако подът бъде отстранен и се ползва и допълнителният отсек, споменат по-горе, височината достига 1.15 метра, което прави мястото още по-удобно за поставяне на различни обемисти товари.

Именно тази функционалност е едно от основните оръжия на Puma.

В оборудването на автомобила, чийто интериор почти напълно повтаря този на Fiesta, са включени мултимедийна система Sync3 с поддръжка на Apple CarPlay и Android Auto, система Ford Pass Connect с Wi-Fi рутер за 19 устройства, а също така и фирменият комплекс от системи за активна безопасност Ford CoPilot 360.

Гамата двигатели на новия кросоувър включва 1.0-литров мотор Ecoboost с 48-волтова мека хибридна система EcoBoost Hybrid Tecnology и литиево-йонен акумулатор. Двигателят се предлага в мощност от 125 или 155 к.с., като според Ford по характеристики тези агрегати не отстъпват на 1.5-литровия турбомотор на марката.

Хибридната система разчита на стартов генератор BISG с мощност 11.5 кВт. Той осигурява акумулирането на енергия, която обикновено се губи при спиране, но сега се използва за зареждане на 48-волтова литиево-йонна батерия с въздушно охлаждане. Системата използва натрупания заряд в зависимост от ситуацията, като BISG осигурява допълнителен въртящ момент от 50 Nm, освобождавайки натоварването от бензиновия двигател.

Предлага се и вариант с бензинов турбомотор EcoBoost с работен обем 1.0 литър и мощност 125 к.с. (без хибридна система), а на по-късен етап ще излезе и 1.5-литров турбодизел EcoBlue, развиващ 120 к.с. Скоростните кутии са 6-степенна механична и 7-степенна "роботизирана" с два съединителя.

За да предложи най-добрата в класа динамика на шофиране, Ford Puma има по-твърдо задно окачване с торсионна греда, подсилени амортисьори, по-твърди втулки и оптимизирани горни опори на окачването. Задвижването е само на предните колела.

На българския пазар цените на по-слабата версия – с мощност 125 к.с и без хибридна система, стартират от 42 000 лв., като при топварианта – със 155 к.с. и най-високо ниво на оборудване, те достигат 51 200 лв.

Ключови думи:

Ford, автомобили

Още

Как да подготвим автомобила за есента?

24.09.2021

608
Dacia извади най-практичния си модел

17.09.2021

11205
Mercedes разкри електрическото си бъдеще

10.09.2021

840