Медия без
политическа реклама

ЕС въведе задължителни системи в колите за намаляване на ПТП

От 7 юли във всеки нов автомобил ще има поне 8 електронни асистента на шофьора

15 Май 2024АЛЕКС МИЛЕВ
Системите трябва да намалят значително инцидентите на пътя

Допълнителните асистиращи системи стават задължителни за новите автомобили, продавани в Европейския съюз от 7 юли 2024 г., като това изискване няма да важи за вече регистрирани превозни средства. Въпросните електронни асистенти вече няма да се рекламират от автопроизводителя като екстри, а ще бъдат стандартно оборудване, което, разбира се, ще доведе и до оскъпяване на автомобилите.

Заради новите норми в ЕС най-гобямата независима организация от експерти за технически мониторинг (GTÜ) посочи в сбит вид какво да очакват водачите и ги призова да се запознаят предварително с работата на задължителните системи.

 

1. Асистент за аварийно спиране

Една част от секундата невнимание може да направи разликата между това да има инцидент на пътя или не. Системата постоянно изчислява скоростта и разстоянието до автомобила отпред, въз основа на сигнали от няколко сензора (радар, лазер, камери). Ако необходимото безопасно разстояние не бъде постигнато, автомобилът започва да спира автоматично – дори напълно, ако ситуацията го налага.

 

2. Интелигентен асистент за скорост

Системата, наречена ISA (Intelligent Speed ​​​​Adaptation), използва GPS данни и разпознаване на пътни знаци, за да определи текущата максимална скорост и автоматично предупреждава или спира автомобила. Предупреждението се подава чрез пулсиращия педал на газта или чрез дисплея в салона на колата. Влиянието на системата все пак може да се преодолее от водача - с рязко ускоряване.

 

3. "Черна кутия"

Устройството за съхранение на данни записва спирането, скоростта, наклона и позицията на автомобила на пътя. За да се предотврати злоупотреба с данните, се съхранява само много кратка последователност. Така само последните секунди след инцидента са достъпни за последваща оценка. Официално това се нарича „запис на данни, свързани със събития“.

 

4. Активен асистент за поддържане на лентата

Помага на водача да с придържа в границите на лентата и в пътното платно. Системата предупреждава с леки вибрации на волана, ако автомобилът неволно напусне своята лента. Предупреждението за аварийно напускане на лентата продължава малко по-дълго. При смяна на лентата по желание (например на магистралата) използването на мигача временно дезактивира системата.

 

5. Система за откриване на умора у шофьора

Предупреждава водача за намалена концентрация. Реагира на водача, който мига по-дълго или дори затваря очи, както и на нетипични движения на волана. Ако изпитвате симптоми на умора, звуково съобщение в кабината ще ви подкани да си вземете почивка.

 

6. Адаптивна спирачна светлина

При рязко спиране със скорост над 50 км/ч всички задни светлини светват и стоповете мигат бързо, за да предупредят останалите участници в движението. Когато автомобилът спре движението си напълно, аварийните светлини се включват и стоповете остават включене. Ако се активира антиблокиращата система на спирачките (ABS) тя също задейства тези светлинни функции.

 

7. Помощ за заден ход

Тази система разпознава препятствия, пешеходци и велосипедисти при движение при заден ход и дава на водача предупредително съобщение.

 

8. Чувствителен към алкохол имобилайзер

Засега това е само подготовка на системата - интерфейс за евентуално последващо дооборудване с имобилайзер, реагиращ на алкохол. Допълнителни подробности все още не са обявени.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?