Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕС ще забрани хрома в автомобилите от 2024 г.

Установено бе, че при процеса на хромиране се получава канцерогенно вещество

21 Юли 2023
Pixabay
Подобни хромирани автомобилни решетки вече няма да бъдат допустими в производството от следващата година.

Европейският съюз предлага да се въведе забрана за използването на хром в автомобилната индустрия, която да влезе в сила още от началото на 2024 г., съобщи Automedia.bg. Санкцията ще засегне най-вече декоративните външни елементи по моторните превозни средства.
Решението се дължи на получени резултати от изследвания, които сочат, че в процеса на хромиране се образува шествалентен хром, който е силно канцерогенен. Неговите емисии се считат за 500 пъти по-токсични от тези дизеловото гориво и това вещество допринася за развитието на рак на белия дроб. До момента за намаляване на емисиите на хром се използват химически средства, но те съдържат перфлуороалкилови и полифлуороалкилови вещества (PFAS), които също са силно токсични.

Инициативата на ЕС беше подкрепена и от други места, включително американския щат Калифорния. Потенциалната забрана ще принуди производителите на автомобили да търсят алтернатива на един от най-често употребяваните материали, който бе използван основно за придаване на по-атрактивен външен вид на колите.

Главният дизайнер на Renault Жил Видал вече призна, че се очаква негативно отражение върху вида на превозните средства, ако не се намери алтернатива на хрома. Той обаче допълни, че индустрията продължава да търси екосъобразни решения. Като алтернатива на хрома Видал посочи използваните от Renault коркови покрития, както и 60% рециклирана алкантара.

Забраната за използването на хром няма да засегне само автомобилната индустрия, тъй като той също се използва широко при производство на санитарно оборудване, осветителни тела и кухненски прибори. Хромът също покрива колесниците на самолетите и риболовните принадлежности.

Ключови думи:

автомобили