Медия без
политическа реклама

Електромобил на старо излиза суперскъпо заради нуждата от нова батерия

Цените за подмяна на акумулатора на ел. енергия възлизат на хиляди долари

05 Апр. 2023
Подмяната на батерията се извършва само в специализиран сервиз, което още повече оскъпява процедурата.
Подмяната на батерията се извършва само в специализиран сервиз, което още повече оскъпява процедурата.

Електрическите превозни средства се продават от доста години, затова вече започват да се настаняват и на пазара на употребявани автомобили. А защо един човек иска да се отърве от своята кола? Най-често защото нейните компоненти и основни агрегати са износени и се налага ремонт, при това сериозен.

При електромобилите е същото, само дето при тях се изхабява не само двигателят, но и батерията. Нейната основна характеристика – способността да абсорбира заряд, се влошава. Съответно пробегът спада, при някои модели - драстично, и се налага зареждане не на 300 км, както при нова кола, а на 100.

Така, рано или късно, собственикът е принуден да търси нова батерия. А тя е шокиращо скъпа, така че по-лесният вариант е отърваване от колата, пък друг да се оправя с батерията. Ето и няколко примера с основните електрически модели на пазара, установени от проучване на компанията Recurrent, цитирано от Bloomberg.

Цената на батерията на BMW i3 е около $2500 от употребяван автомобил, докато чисто новата струва значително повече – около $16 000.

Подобно е положението и с Chevrolet Bolt, който се предлага основно в САЩ, но вече и в Европа са налични употребявани електромобили от този модел. General Motors продава чисто нова батерия за $15 734. Тук трябва да се уточни, че при излизането на Bolt на пазара през 2017 г. беше открит дефект в батериите и те бяха сменени във всички продадени автомобили.

Сред най-успешните електромобили е Nissan Leaf, който се предлага с избор от 3 батерии. Най-слабата е с капацитет от 30 кВт/ч и струва $3500-4500. Тази от 40 кВт/ч е оценена на около $6500-7500, а най-голямата батерия - от 62 кВт/ч, излиза $8500-10 000.

Що се отнася до най-популярния електромобил – Tesla Model Y, за него батерията струва между $10 000 и $16 000, докато за по-скъпия Tesla Model S варира между $12 000 до $22 000.

На върха на ценовата верига обаче е Volkswagen E-Golf, който вече не се произвежда, защото германската компания реши да пусне цяло семейство електромобили с индекс ID. Вероятно и заради това батерията на електрически Golf струва около $23 500.

Всички споменати цени са ориентировъчни. При това сумата за батерия се увеличава значително, тъй като към нея трябва да се добавят доставката, както и разходите за монтаж. Последното не може да стане в домашни условия или в първия срещнат сервиз, а само в технически център, снабден с необходимото оборудване.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

електромобили

Още по темата