Quantcast

Медия без
политическа реклама

Eлектрификацията на Skoda започва с два модела

Флагманът Superb става хибрид, а градският Citigo минава изцяло на ток

17 Яну. 2020
Skoda

От 1 януари на територията на ЕС влизат в сила нови стандарти за вредни емисии (СО2), които се отнасят за всички произведени през тази година автомобили. Според новите изисквания средните нива на CO2 за моделите, предлагани от всяка марка, трябва да бъдат 95 гр/км. Т.е., за да оцелеят автомобилите с по-големи двигатели и съответно по-високи показатели, всяка компания трябва да произвежда и модели с ниски и дори нулеви вредни емисии. Което означава едно - електромобили.

Чешкият производител Skoda стартира още преди Нова година електрификация на своите модели и вече представи първите два. Единият е хибридна версия на флагмана на марката Superb, който може да се зарежда от електропреносната мрежа. А вторият е градският субкомпактен мъник Citigo, който минава изцяло на ток.

И двата ватомобила получават добавка iV, като при хибридния Superb има комбинация от 1,4-литров бензинов двигател TSI с мощност 156 к.с. и електромотор. Съвкупната мощност на системата става 218 к.с., а максималният върщят момент е 400 Nm. Всъщност Superb iV е първият плъг-ин хибриден модел на марката. Само на електричество той може да измине около 55 км, а при комбиниране на двата двигателя - бензинов и хибриден, флагманът на чехите покрива разстояние от 850 км.

Батерията има капацитет от 13 кВт/ч и се зарежда напълно за 3 часа и 30 минути. Освен това акумулаторът може да се "пълни" и по време на шофиране, като използва бензиновия двигател. Най-полезното в случая е, че автомобилът предлага цели 3 режима на движение, чиято смяна може да става както автоматично, така и по преценка на водача. Той може да избере режим "Спорт", при който Superb се движи само с бензинов двигател, "Е" (електричество) или "Хибрид", при който едновременно работят и двата агрегата.

Скоростната кутия е 6-степенна автоматична и е така настроена, че да разкрива пълния потенциал на колата. На външен вид хибридният Superb лесно може да бъде разпознат по логото iV отзад, докато на предната част е поставена броня със структура на пчелна пита. Благодарение на електрическия генератор на звук пешеходците и велосипедистите ще чуват навреме приближаващия се автомобил, дори когато той се движи само на ток.

Няколко елемента отличават версията iV от моделите с двигатели с вътрешно горене. Автомобилът е получил мултифункционален Maxi DOT цветен дисплей като част от стандартното оборудване и може да бъде оборудван допълнително с 10.25-инчов виртуален кокпит, който е опция. Информационно-развлекателната система показва също статуса на зареждане на електрическата батерия и предоставя информация за електрическия пробег.

Автомобилът може да бъде настрoен за движение в режими "Спорт" и "Е", а благодарение на приложението Manager в менюто на инфоразвлекателната система може да бъде зададено времето, в което автомобилът да се движи в избрания режим. Това гарантира, че климатикът ще се включи преди началото на пътуването, както и че батерията ще бъде напълно заредена.

Хибридната версия на Superb има и навигационна система Amundsen с 8-инчов дисплей, която е част от стандартното оборудване, а като опция се предлага и Columbus с 9,2-инчов. И при двете се използва вградена eSIM карта, благодарение на което има непрекъснат обмен на данни. Това позволява получаване на информация за трафика в реално време и онлайн помощ във всеки един момент. Например при поява на задръстване може в реално време да бъде калкулиран алтернативен маршрут.

Първият изцяло електрически модел на чешкия производител става Citigo iV. Той е изграден на базата на стандартната Skoda Citigo, като визуално се отличава от обичайния хечбек само по броните и радиаторната решетка. Компактният електромобил е с предно предаване, оборудван е с електродвигател с мощност 83 к.с. и батерия с капацитет 36,8 кВт/ч, която осигурява автономен пробег 265 км.

С компактните си размери (дължина 3597 мм и височина 1645 мм) Citigo iV предлага решение за градска мобилност, тъй като разполага с просторен интериор за четирима и товарно отделение с вместимост от 250 литра (923 при сгъване на седалките). В стандартното оборудване на електромобила са включени системата за повишаване на активната безопасност Lane Assist, фарове за мъгла и дневни диодни светлини и други.

Skoda предвижда и възможност за избор на допълнителни пакети, които предлагат седалки с подгряване, задни паркинг сензори, автоматични фарове и чистачки и др.

Ключови думи:

Skoda, автомобили

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?