facebook
twitter

Автомобили

Електрическият Jaguar стъпи на пазара в България

Цените на кросоувъра I-Pace започват от 153 000 лв.
638
 Jaguar

Електромобилите навлизат все по-масово на пазара и България не прави изключение, макар броят на продаваните нови превозни средства все още да е сравнително малък. Последното попълнение сред автомобилите на ток е Jaguar I-Pace, който само за една година след световната си премиерата спечели над 70 престижни отличия.

Първият изцяло електрически модел на британската марка стана "Световен автомобил на 2019 г." и "Европейски автомобил на 2019 г.", а също така взе наградите за "най-добър дизайн в света за 2019 г.", "Автомобил на годината в Германия", "Автомобил на годината във Великобритания" и "Автомобил на годината в Норвегия". Сега I-Pace ще се опита да се наложи и на пазара на електромобили в България, който тепърва ще се развива.

Основното предимство на кросоувъра е неговата литиево-йонна батерия с капацитет 90 kW/h, която на теория му позволява да измине до 470 км само с едно зареждане. Реалният пробег все пак е с около 70 км по-малко, но пък същата тази батерия може да бъде заредена от 0 до 80% за точно 40 минути с помощта на специална електрическа станция, която обикновено осигурява постоянен ток с мощност 100 kW. При използване на обикновен контакт от стандартна електрическа мрежа, който доставя ток от 7 kW, времето за постигане на 80% е около 10-11 часа.

Според експертите за 1 година използване на кросоувъра и пробег от 25 000 км за този период, собственикът му би трябвало да спести грубо около 6000 лв. от разходите, които би направил при използването на подобен автомобил с дизелов агрегат, предлагащ горе-долу същата мощност.

Задвижването на I-Pace става с помощта на два електромотора - по един на всяка ос, които развиват съвкупна мощност от 400 к.с. и 696 Nm въртящ момент. Така кросоувърът разполага и със система за задвижване на четирите колела, а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,8 секунди. Батерията е разположена между двете оси и позволява постигането на разпределение на теглото 50:50. Съответно и центърът на тежестта е много нисък и това прави електромобила по-безопасен.

Британският кросоувър се предлага със специална навигационна система (Electric Vehicle), която оценява топографията на маршрута до дестинацията и данните от предишни пътувания, включително и стил на шофиране, за да изчисли до максимална точност възможния пробег и статус на батерията.

Освен това Jaguar I-PACE е оборудван и с информационно развлекателна система Touch Pro Duo, която се състои от 12.3-инчов дисплей за водача с висока резолюция и 2 тъчскрийн екрана на централната конзола, чийто диагонал е 10 или 5 инча.

На пазара в България моделът е достъпен с три нива на оборудване и общо 12 различни цвята, като цените започват от 153 000 лв.

Ключови думи:

Jaguar, автомобили
Все още няма коментари

Още

Новата Honda Jazz идва в Европа само като хибрид

26.06.2020

2205 1
За автомобилите - с много стил, страст и с малко... кафе

23.06.2020

ДИЯН ИВАНОВ

352 1
Кои са най-надеждните малки кросоувъри втора ръка

19.06.2020

2948

Влез или се регистрирай за да коментираш

×