Медия без
политическа реклама

Дори и Huawei показа своя кола на автосалона в Шанхай

Изложението в Китай е първото събиране от година насам на водещите компании

23 Апр. 2021
Кросоувърът на Huawei - SF5

Пандемията от коронавирус провали всички големи автомобилни събития през последната година, затова автосалонът, който започна в Шанхай, беше очакван с огромно нетърпение. За първи път на едно място след повече от 12 месеца се събраха водещите световни производители, които представиха най-новите си разработки.

Японците от Toyota най-после дадоха сериозна заявка за влизане в сегмента на електромобилите, като представиха кросоувър на ток. Моделът bZ4X ще се превърне в сериен за някои пазари още през 2022 г. Ще се произвежда в Япония и Китай, но ще се предлага също така в Европа и САЩ. Засега от Toyota не разкриват никакви технически детайли за кросоувъра, който е съвместна разработка със Subaru и е изграден на платформата e-TNGA, предназначена за електрически превозни средства. Названието bZ означава "отвъд нулата", като ще бъде използвано от Toyota за всички електромобили от новото семейство, което започва именно с този кросоувър. Компанията вече запази търговските марки от bZ1X до bZ5X, като всички те са и във вариант без Х, което предполага, че тези версии няма да имат задвижване на четирите колела.

За разлика от Toyota германците от Mercedes-Benz показаха подобен автомобил, който вече е готов за производство и то ще стартира съвсем скоро в завода на марката в Унгария. Името на кросоувъра е EQB, като представлява аналог на модела GLB, който е с двигатели с вътрешно горене. Габаритите на новия електромобил са: дължина 2684 мм, широчина 1834 мм и височина 1667 мм, което означава, че EQB е малко по-дълъг и по-висок от GLB. Разстоянието между двете оси е аналогично - 2829 мм. Всъщност, това е платформата MFA2, използвана за A-Class и всички негови производни. Друга обща черта с GLB (както и с компактния ван B-Class) е вторият ред, който може да се мести с 14 см напред. Това позволява увеличаване на обема на багажника, като при версията с 5 места той варира от 495 до 1710 литра, а при 7-местния вариант - от 465 до 1620 литра.

 

Електрическите кросоувъри определено са новият хит

 

на пазара и Volkswagen също се възползва от това. Германският производител използва автосалона в Шанхай, за да представи третия си електромобил от новото семейство ID. Той се казва ID.6, като излиза в две версии - CROZZ и X, проектирани специално за китайския пазар. Volkswahen ID.6 е дълъг 4800 мм и може да събере до 7 души в салона. Той е изграден на същата платформа MEB, която е в основата на ID.3 и ID.4. Кросоувърът ще се предлага с избор от две батерии - с 58 кВт/ч и 77 кВт/ч. В първия вариант пробегът е 436 км, а във втория 588 км, но това е според цикъла NEDC, използван в Китай, което означава, че реалният резултат е по-слаб. Задвижването на VW ID.6 става с по един електромотор на всяка ос, като комбинираната мощност е 301 к.с. Това осигурява ускорение от 0 до 100 км/ч за 6.6 секунди, а максималната скорост е ограничена на 160 км/ч.

Друг германски производител - Audi, подходи малко по-различно, но също показа модел на ток. Това е седанът A6 e-tron, с който компанията потвърждава намеренията си за

 

отказ от двигателите с вътрешно горене

 

Седанът няма нищо общо с представеното и пуснато на пазара семейство Audi e-tron GT, използващо платформата J1, чиито елементи са унифицирани с шасито на Panamera. A6 е-tron ще бъде първият модел на новата електрическа архитектура PPE (Premium Platform Electric). Тя ще се използва за големи и скъпи електромобили на VW Group. В сравнение със сегашния A6 новият концептуален модел е много по-широк - 1960 мм срещу 1886 мм. Останалите размери са: дължина 4960 мм, височина 1440 мм и междуосие 2950 мм, като тук максималната разлика е само 26 мм.

Още повече това вече не е седан, а лифтбек с 5 врати или както го наричат Audi - Sportback, който е качен на 22-цолови джанти. Задвижването на A6 e- tron става с два електромотора (по един на всяка ос) със съвкупна мощност 476 к.с. и максимален въртящ момент 800 Nm. Топверсията ще ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди, но ще се предлагат и варианти с по-слаба мощност, които ще се нуждаят от 7 секунди за същото. Капацитетът на батерията е 100 кВт/ч, а обявеният пробег с едно зареждане - над 700 км. Цялата електрическа система работи с напрежение от 800 волта, като лифтбекът ще може да се зарежда от терминал с постоянен ток с мощност до 270 кВт. В този случай 10 минути са достатъчни за получаване на допълнителен заряд за 300 км, а зареждането на батерията от 5 до 80% ще отнема 25 минути.

Домакините от Китай напълно разбираемо имат основно присъствие на автосалона, като и те залагат предимно на електрически модели. Сред тях е и

 

първият автомобил на производителя на смартфони Huawei

 

Кросоувърът се казва SF5, като е разработен съвместно с компанията Cyrus, а ще се продава под марката Seres. Цената му стартира от $33 500.

Като габарити той се приближава до Audi Q5, а сред особеностите му са външно осветление, люк на покрива и предни седалки с вентилация, нагряване и масаж. Автомобилът има високотехнологична информационно-развлекателна система. Тя се свързва със смартфон за броени секунди и автоматично предава музика и навигационна информация между двете устройства. Системата се управлява и с гласови команди. SF5 е оборудван с радар с милиметров диапазон, ултразвукови датчици и различни камери. Те осигуряват адаптивен круиз контрол, асистенти за движение в задръстване, аварийно спиране, поддържане на лентата на движение и предупреждение за опасност от челен сблъсък.

Кросоувърът разполага с 1.5-литров двигател с 4 цилиндъра, който работи като генератор и захранва акумулаторната батерия. Тя зарежда два електромотора със съвкупна мощност от 543 к.с. и максимален въртящ момент 820 Nm. Това позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 4.7 секунди. Благодарение на трансмисията с увеличен пробег SF5 изминава до 180 км само на ток и на 1000 км общо. Автомобилът може да действа като акумулатор, което му позволява да зарежда всичко - от телевизор до електромобил.