facebook
twitter

Автомобили

Daimler даде двигател на Dacia

Версията Red Line вече е и на българския пазар, цените му започват от 32 490 лв.
1676
Dacia

Румънската марка Dacia е несменяемият лидер на българския пазар през последните години, като палмата на първенството ѝ се дължи до голяма степен на кросоувъра Duster. Той се превърна в бестселър на марката, която е собственост на френския производител Renault.

До момента в световен мащаб продадените автомобили на Dacia са около един милион, като 20% от тях се падат именно на Duster. На Запад харесват кросоувъра по няколко причини - той е здрав и надежден, предлага проверени технологии на Renault и Nissan и същевременно е на сравнително ниска цена. Стратегията на Dacia също работи добре, защото моделът непрекъснато получава нови опции и компоненти, които го правят още по-търсен на пазара. У нас резултатите от продажбите му също са доста добри - например само през миналата година бяха купени повече от 1000 броя.

Ето че дойде време на пазара да стъпи новата версия - Duster Red Line. А тя вече е оборудвана с двигател, разработен съвместно с германския производител Daimler. Този мотор вече се използва при най-новите автомобили на Renault, както и при компактните модели на Mercedes-Benz - A-Class и B-Class.

При Duster двигателят развива мощност 150 к.с. и максимален въртящ момент 250 Nm. Това е с 25 к.с. и 45 Nm повече, отколкото предлагаше досегашният 1,2-литров TCe мотор, монтиран на кросоувъра. Двигателят е оборудван също така с филтър за твърди частици (GPF) и по този начин нивата на вредни емисии (въглероден двуокис) са 155 г/км според новия цикъл на измерване WLTP.

От компанията производител съобщават, че в двигателя са приложени най-новите и иновативни разработки на алианса Renault-Nissan, в това число и плазмено покритие (Mirror Bore Coating) - технология за фино покритие на цилиндрите, използвана за двигателя на суперколата Nissan GT-R с цел увеличаване на енергийната ефективност чрез намаляване на триенето и оптимизиране на топлопроводимостта.

Други технологии като директно впръскване на горивото под налягане, увеличено до 250 бара, и специален дизайн на горивната камера за оптимизиране на въздушно-горивната смес са внедрени с цел намаляване на разхода на гориво и въглеродните емисии.

Системата за двойно променливо газоразпределение на клапаните също е включена в новия двигател. Тя контролира всмукателния и изпускателния клапан като функция на начина на употреба на двигателя. Резултатът е по-голям въртящ момент при ниските обороти, наред с по-голям и по-постоянен въртящ момент при по-високите обороти, което допринася за значително подобряване на ускорението и поведението на пътя.

Новата версия на Duster ще се предлага само в два специални цвята - червен и сив, както и с допълнителни дизайнерски елементи. Сред тях са странични огледала с черно лаково покритие и червена линия; червени детайли по вентилационните отвори, дръжките на вратите и скоростния лост; специална текстилна тапицерия с червени детайли и 17-инчови алуминиеви джанти с червен център.

Версията с 4x2 задвижване вече е достъпна на българския пазар, а през лятото се очаква и модификацията с 4х4 задвижване. Версията с бензинов двигател започва от 32 490 лв., а дизеловата - от 33 570.

 

 

Очаква се и електрически вариант на модела

 

Електрификацията настъпва неумолимо и дори производители на достъпни като цена модели гледат в тази посока. С оглед успехите на Duster на пазара най-логичният ход на Dacia е да предложи електрически вариант на модела, като се очаква това да стане през 2021 г.

Румънците вече тестват Duster на ток, но той ще бъде предназначен за състезания от сериите Andros Trophy (надпревара на ледени трасета), в които по новия правилник могат да участват единствено електромобили. Що се касае до масов модел на ток - такъв ще има, при това съвсем скоро, призна и бившият шеф на Renault и Dacia за Европа Жан-Кристоф Кюлер.

„Електромобилите на Dacia ще са шокиращо достъпни като цена, няма да излизаме от територията, на която оперира марката. Ще се възползваме от силата на алианса Renault-Nissan в това отношение и вече развитите технологии и ще ги използваме при Dacia. Това е хубавото да си част от такъв голям съюз, когато има готови технологии, ние имаме достъп до тях, не се налага да преговаряме с други компании”, обясни Кюлер.

Ключови думи:

автомобили, Dacia
Все още няма коментари

Още

BMW M2 CS е спортна кола за всеки ден

07.11.2019

157
Въпреки високите температури - полицията с акция "Зима"

06.11.2019

493 4
Най-популярният модел в Европа смени поколенията

31.10.2019

697 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×