Медия без
политическа реклама

Citroen събра три в едно и получи C5 X

Новият флагман на французите стъпва на пазара с модерни технологии и хибридно задвижване

04 Ноем. 2022
Citroen

Производството на Citroen C5 в Европа завърши през 2017 г., но сглобяването на модела продължи в Китай, при това до съвсем скоро. Дойде обаче време за третото поколение, което стъпва на европейските пазари с нов вид, най-съвременни технологии и модерно хибридно задвижване.

Ново е и името - C5 X, което също показва голямата промяна при автомобила. Неговите създатели са се опитали да съчетаят елегантността на седан, динамичния вид на комби и офроуд-вида на кросоувър. Крайният резултат е крос-лифтбек с големи 19-цолови джанти, увеличен пътен просвет и черна пластмасова защита по каросерията.

Така C5 X тръгва по стъпките на по-малкия модел C4, като дизайнът му е решен в същия стил с Х-образната шарка на LED-фаровете. Размерите на новия автомобил не се различават много от предишното поколение на седана. Дължината е 4805, широчината - 1865, а височината - 1485 мм.

Дизайнерите обаче са се опитали да придадат на лифтбека по-динамични пропорции и са направили задния надвес по-дълъг от предния. Така междуосието е станало по-малко - 2785 мм срещу 2814 на предишния модел. Аеродинамичното съпротивление обаче не е сред най-ефективните, като коефициентът на челно съпротивление Cх е 0,29.

В кабината има виртуален приборен панел със 7-инчов екран, прожекционен дисплей, безрамков сензорен екран на мултимедийна система (10 или 12 инча) и миниатюрен селектор на трансмисията, вграден в централния тунел. Освен това мултимедията MyCitroen Drive Plus от новото поколение разполага с разширено меню и гласово управление.

Особено удобните предни седалки могат да бъдат оборудвани с масажор, а са осигурени също дървена тапицерия и люк на покрива. Обемът на багажника варира от 545 (в нормално състояние) до 1640 литра (със свалени задни седалки).

Крос-лифтбекът е базиран на модулната платформа EMP2 - с напречен двигател и задвижване на предните колела, тоест технически новият

 

Citroen C5 X е най-близкият роднина на Peugeot 508 и DS 9.

 

Но ако те имат независимо задно окачване, тогава Citroen има задна "греда". Новият модел разполага и с пружинно шаси, с прогресивни хидравлични възглавници, в които простите пасивни амортисьори са оборудвани с допълнителни хидравлични ограничители на движението вместо обичайните гумени амортисьори.

Така, при малки движения на окачването, тези амортисьори имат ниско съпротивление, за да осигурят максимална мекота, а допълнителните хидравлични буфери ги застраховат срещу силни удари в края на отскока и компресия. За скъпите версии е обявено активно окачване, което вече е тествано на модели от по-старата марка DS. Тук също има пружини, но са монтирани електронно контролирани амортисьори, чиято твърдост се променя превантивно - въз основа на данни от камери, сканиращи пътното платно на разстояние пет метра пред колата.

 

Осигурен е и автопилот от второ ниво,

 

т.е. адаптивен круз контрол с поддържане на лентата и автоматично стартиране след кратко спиране (например в задръстване). Сред асистентите на водача са включени още система за наблюдение на всичко, случващо се около колата, система за подсещане за почивка при по-продължително шофиране, автоматични фарове, предупреждение при неволно настъпване на осевата линия, задържане на автомобила в пътното платно в диапазона от 0 до 180 км/ч, гласов асистент и други.

Задвижването на C5 X е поверено на различни агрегати, като най-впечатляващ е зареждащият се хибрид (PHEV), който комбинира бензинов двигател (с мощност 178 к.с.) и електромотор (със 109 к.с.). Съвкупната мощност на агрегата е 225 к.с. Освен това батерията с капацитет 12,4 кВт/ч осигурява пробег само на електричество от 55 км.

Другите варианти са само с бензинов двигател, който развива 130 или 180 к.с., като при по-слабия идеята на Citroen е постигане на по-ниска цена - тя стартира 58 000 лв. При хибрида сумите обаче скачат сериозно и варират от 83 000 до 92 000 лв., в зависимост от оборудването.

C5 X може спокойно да бъде определен като доказателство, че Citroen не бива да бъде отписван. Гамата на марката се разширява, а подобни автомобили само повишават нейния имидж, който беше позападнал в последно време. Този модел има стил и което е по-важно - той е много практичен и ефективен, което не е без значение в наши дни.

Ключови думи:

Citroen, автомобили