Quantcast

Медия без
политическа реклама

България и още 7 страни се обявиха срещу стандарта Евро 7

Въвеждането на новите правила срещу вредните емисии може да се забави и след 2025 г.

22 Май 2023
АНСА

България е сред страните, които се противопоставят на въвеждането на регламент за по-строги стандарти за емисии, наречен Евро 7, за бензинови и дизелови автомобили. Становището вероятно ще доведе до забавяне на въвеждането на правилата, които трябваше да влязат в сила от 1 юли 2025 г.

Според италианската информационна агенция АНСА осем страни от ЕС са представили на Европейската комисия съвместен неофициален документ, в който се противопоставят на замисъла. Те се аргументират с това, че новите правила са нереалистични.

Италия, България, Чехия, Франция, Унгария, Полша, Румъния и Словакия твърдят, че проектопредложението "не изглежда реалистично и рискува да окаже отрицателно въздействие върху инвестициите в сектора, които вече са били ангажирани с прехода към електрически превозни средства". Тази позиция е била споделена с ЕК, други европейски столици и ротационното шведско председателство на ЕС.

 

Какво е Евро 7

Евростандартите бяха установени през 1992 г., за да ограничат нивото на емисиите на отработени газове, които може да произведе всяко бензиново или дизелово превозно средство. Така трябва да се намали въздействието върху околната среда. Стандартът се определя преди автомобилът да бъде "типово одобрен".

Евро 7, който би трябвало да бъде въведен от 1 юли 2025 г., е най-строгият стандарт досега. Той взима най-ниските ограничения, наблюдавани в "Евро 6", и ги прилага за всички нови бензинови и дизелови автомобили. Всички нови возила, продавани от 2025 г., ще трябва да отделят не повече от 60 мгр азотни оксиди, за да отговарят на изискванията. А някои промени ще засегнат дори и новите електрически автомобили и хибридите.

Актуален в момента е стандартът Евро 6, който е най-високата засега норма за екологичност на МПС. Той действа от 2014 г.

 

Какво предвижда Евро 7?

  • Максимални ограничения на емисиите от спирачки и гуми – това ще ограничи количеството спирачен прах и частици от гумите, отделяни от всички нови автомобили;
  • Батериите за електрически возила ще бъдат оценявани за дълготрайност, за да се види как се променят с времето по отношение на общия капацитет, когато изминават повече километри по пътя;
  • Всички автомобили трябва да бъдат по-чисти за по-дълго време - електромобилите, бензиновите и дизеловите коли също трябва да бъдат проверени, за да се гарантира, че са възможно най-чисти възможно най-дълго;
  • По-строгите предпроизводствени тестове ще бъдат засилени;
  • Най-вероятно цените на колите ще се повишат с въвеждането на новия стандарт за емисиите. Засега не е ясно с колко. Изчисленията на ЕК сочат, че допълнителните разходи за лек автомобил ще бъдат между 90 и 150 евро, а за тежкотоварните МПС - 2700 евро. Разчетите са като цяло повишените разходи за едно МПС  да не възлизат на повече от 2-3% от средната му цена.

Ключови думи:

автомобили

Още по темата