Quantcast
BMW започва електрическа атака | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

BMW започва електрическа атака

Баварците представиха купе с 4 врати и започнаха производство на кросоувър на ток
1 066
 BMW
BMW i4

Още преди няколко месеца BMW показа електрическо купе с 4 врати, което трябва да се превърне в конкурент на Tesla Model 3, като продажбите ще започнат през ноември. Сега баварците разкриват и пълните характеристики.

Електромобилът ще се предлага в два варианта, като по-мощен е първият модел на марката с нулеви вредни емисии, разработен от спортното подразделение. Тази версия се казва BMW i4 M50 и е с два електромотора - по един на всяка ос, които осигуряват системна мощност от 544 к.с. и пробег до 510 км по цикъла WLTP. 

По-слабият вариант - BMW i4 eDrive40, е само с един електромотор и запазва класическото за марката задно задвижване. Мощността му е 340 к.с., а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5,7 секунди. Пробегът е по-голям от този на i4 M50 - до 590 км.

И в двата случая батерията е с капацитет от 81,5 кВтч, като се състои от 4 модула с по 72 елемента и от 3 модула с по 12 елемента. Електромобилът поддържа и система за бързо зареждане с мощност до 200 кВт.

Основните функции включват специални амортисьори, задно пневматично окачване, електромеханично кормилно управление със серво, система за динамичен контрол на стабилността и ограничител на буксуването на колелата, с чиято помощ се подчертават предимствата на задното предаване.

Интериорът на i4 eDrive40 включва 12,3-инчов екран и 14,9-инчови дисплеи на мултимедията, които са обединени в едно. Те работят с новата операционна система iDrive 8, която позволява безжично обновяване. В стандартното оборудване влиза 3-зонов автоматичен климатик, който може да се регулира от екрана или с гласови команди. Включването на подгряването и вентилацията на седалките също става чрез сензорния дисплей.

BMW i4 ще се произвежда в завода в Мюнхен, като

 

за целия процес ще се ползва 100% екологична електроенергия

 

Нужните количества кобалт и литий за батериите се осигуряват от контролирани източници и след това се предоставят на производителите на акумулаторни клетки. Конструктивният принцип на електромоторите позволява производството им без използването на метали от групата на редкоземните елементи в роторите.

Вече са известни и цените на електрическото купе за българския пазар. Версията BMW i4 eDrive40 ще се предлага за минимум 112 900 лв., докато i4 M50 ще струва поне 140 900 лв.

Същевременно компанията започва серийно производство на кросоувъра BMW iX, представен още през ноември 2020 г. При него ще има избор между два варианта, и двата със задвижване на четирите колела при системна мощност от 523 к.с. (при iX xDrive50) и 326 к.с. (при iX xDrive40). В първия случай пробегът достига 630 км, а при втория - 425 км. На по-късен етап ще се появи и модификация iX M60 с мощност над 600 к.с.

Серийното окачване на BMW iX е с предна ос с двойни напречни носачи, 5-раменна конструкция отзад, работещи в зависимост от хода амортисьори и електрическо кормилно управление с функция Servotronic и променливо предавателно число. Като опция се предлага въздушно окачване на предната и задната ос, с амортисьори с електронно управление, а също интегрално активно кормилно управление и спортни спирачки.

Допълнително оптимизиране на сцеплението и стабилността осигурява използваният за пръв път в комбинация със задвижване на четирите колела ARB контрол на сцеплението. iX xDrive50 ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,6 сек., а iX xDrive40 - за 6,1 сек.

Технологията BMW eDrive от пето поколение включва и високоволтова батерия с най-модерна технология. Нейната обемна енергийна плътност на ниво клетки е с около 40% по-висока спрямо батерията на BMW i3 от моделна година 2020. BMW iX xDrive50 се оборудва с батерия с енергиен капацитет 105,2 кВтч, а BMW iX xDrive40 - със 71 кВтч.

Монтираното за пръв път в BMW iX ново поколение на системата за управление iDrive

 

разширява взаимодействието между водача и автомобила до естествен диалог

 

То е базирано на новата BMW Operating System 8 и е създадено с ясна насоченост към тъч-функцията на новия BMW Curved Display и комуникацията чрез глас с всеобхватно модернизирания BMW Intelligent Personal Assistant.

BMW Curved Display е напълно дигитална комбинация от индикатори, включваща 12,3-инчов информационен дисплей и контролен дисплей с диагонал 14,9 инча, разположени под обща, извита към водача стъклена повърхност. Дигиталният личен асистент разполага с допълнителни функции и вече контактува с пътниците с нов графичен дизайн.

Новата технологична платформа на BMW iX предлага значителен потенциал за постоянна модернизация на автоматизираните функции за шофиране и паркиране – на първо време с функционалност на Level 3. Новото поколение сензори, новият Software-Stack и мощната изчислителна платформа осигуряват изключителна интелигентност. Следенето на зоната около автомобила е поверено на 5 камери, 5 радара и 12 ултразвукови сензора.

BMW iX има и най-богатото, предлагано някога от BMW серийно оборудване в областта на асистиращите системи, както и с множество иновации. Например функцията "предупреждение за удар отпред" за пръв път включва и регистриране на насрещния трафик при завиване наляво, както и на велосипедисти и пешеходци при завиване надясно.

Значително е увеличена и функционалността на опционалния асистент за завиване и водене в лентата. Срещу доплащане се предлага активен контрол на скоростта (Stop & G). Нова е функцията за предупреждение при слизане, която подсказва за велосипедисти и пешеходци в зоната около автомобила при отваряне на вратите.

Ключови думи:

BMW, автомобили

Още

Dacia извади най-практичния си модел

17.09.2021

139
Mercedes разкри електрическото си бъдеще

10.09.2021

623
Индустрията губи до 9 млн. автомобила заради дефицита на чипове

08.09.2021

1007