Медия без
политическа реклама

BMW развива водородното задвижване на колите си

Новата технология i Hydrogen NEXT е разработена съвместно с Toyota

03 Апр. 2020
BMW

Водородните автомобили засега не успяват да привлекат сериозно внимание от страна на потребителите и то е по-малко от това към електрическите превозни средства. Проблемът е основно във високата стойност на технологията, както и в неразвитата инфраструктура, т.е. трудно намиране на зарядни станции.

Това обаче съвсем не означава, че производителите се отказват от тази технология. Един от тях – BMW Group, обяви, че разработката на алтернативни форми на задвижване си

 

остава приоритет за концерна.

 

И представи нова задвижваща система - BMW i Hydrogen NEXT, която е част от стратегията за преминаване към мобилност с нулеви вредни емисии.

"Убедени сме, че в бъдеще едновременно ще съществуват различни алтернативни форми на задвижване, тъй като няма единно решение, което да отговори на всички нужди от мобилност на клиентите по целия свят. В дългосрочен план задвижването с водородна горивна клетка може да се превърне в четвъртата колона в нашето портфолио от задвижвания. То е много перспективно най-вече за горния сегмент на нашето Х-семейство, което се радва на голяма популярност сред нашите клиенти", коментира Клаус Фрьолих, член на Борда на директорите на BMW и отговорник за развойната дейност.

Всъщност още през 2013 г. BMW стартира съвместна разработка с Toyota в областта на технологията на горивните клетки. Засега обаче от компанията не предвиждат скорошно пускане на пазара на такъв сериен модел. Причината е високата цена на получаването на водорода и едва след като тя бъде смъкната значително, тази технология ще може да се използва масово.

"Все още не е налична необходимата инфраструктура, като например покриваща цяла Европа мрежа от станции за зареждане с водород, за да може BMW да предложи на клиентите си подобен автомобил", признава Фрьолих.

При BMW i Hydrogen NEXT системата с водородна горивна клетка генерира 125 кВт (170 к.с.) електрическа енергия, която е резултат на химическата реакция между водорода и кислорода от въздуха. Благодарение на това

 

автомобилът изхвърля само водна пара.

 

Преобразувателят на електрическа енергия, разположен под горивната клетка, адаптира нивото на напрежението към електрическото задвижване, както и към буферните електрически батерии. Те се захранват както от спирачната енергия, така и от горивната клетка. В автомобила са монтирани два резервоара с налягане 700 бара, с общ капацитет 6 кг водород.

Това гарантира голям пробег при всякакви метеорологични условия. Процесът на зареждане отнема 3-4 минути. В BMW и Hydrogen NEXT е интегриран пълният обхват на електрическото задвижване от пето поколение, което за пръв път ще се монтира на бъдещото BMW iX3. Буферният акумулатор, сложен над електромотора, може да осигури допълнителна динамика, например при изпреварване и ускорение. Общата системна мощност е 275 кВт (374 к.с.) и осигурява типичната за BMW динамика на управлението.

През 2022 година BMW ще оборудва с такова електрическо задвижване, базирано на водородна горивна клетка, малка серия от автомобили, които ще са върху основата на актуалното поколение BMW X5. Най-рано през втората половина на това десетилетие и в зависимост от изискванията на пазара и рамковите условия BMW Group ще започне да пуска автомобили за клиенти с технологията на водородните горивни клетки.

Едновременно с това баварският производител продължава успешото си сътрудничество с Toyota Motor Corporation. На базата на договор за съвместна разработка на продукти

 

двете компании работят с общи усилия

 

по задвижващи системи с горивна клетка, както и по мащабируеми, модулни компоненти за автомобили с водородна горивна клетка. При BMW и Hydrogen NEXT се монтират именно клетки, които са резултат от сътрудничеството с Toyota. Т. нар. Stack от горивни клетки, както и цялостната система са оригинални разработки на BMW Group.

Съвместната работа с Toyota е насочена към разработката и индустриализацията на технологията на горивните клетки и нейната пригодност за крупно серийно производство. Двете компании са основатели и на организацията Hydrogen Council, която има повече от 80 членове.

BMW продължават да работят и по своята технология BMW Efficient Dynamics, чиято идея е абсолютно всеки аспект на автомобила да бъде подложен на последователна оптимизация. В областта на аеродинамиката вече се монтира третото поколение на управлението на въздушните клапи, а най-новото поколение аеродинамични джанти на BMW ще бъде част от оборудването на новото BMW iX3, което ще бъде въведено на пазара още през 2020 г.

Технологията на аеродинамичните джанти на BMW е допълнително модернизирана. Тяхното въздушно съпротивление е намалено с 5 % спрямо конвенционалната джанта на BMW X3, а теглото е понижено с 15 % спрямо досегашните аеродинамични джанти. За да се постигне толкова значителен напредък, в завода в Мюнхен през последните години са направени всеобхватни инвестиции в необходимата F+E инфраструктура. Най-аеродинамичният автомобил в момента - новото BMW 3-Series (седан), има коефициент на въздушно съпротивление само 0,23, което е сред най-добрите в сегмента.

Благодарение на интелигентното олекотяване на конструкцията е постигнат

 

значителен успех и по отношение на ефективността.

 

Така например при смяната на поколенията въпреки увеличението на размерите и повишаването на стандартите за сигурност е постигнато понижаване на теглото. 

Централна роля при BMW Efficient Dynamics играе и широкото портфолио от типове задвижвания: двигатели с вътрешно горене с 48-волтова система, Plug-In (зареждащи се) хибридни модели, както и чисти електромобили. Всички те се подчиняват на същия основен принцип на Efficient Dynamics: намаляване до минимум на вложената енергия при увеличаване до максимум на изходящата енергия, и то при последователна ориентация към клиента. В това отношение 48-волтовата технология Mild-Hybrid осигурява значително по-широки възможности за ползване на регенерацията на спирачната енергия.

Ключови думи:

BMW, Toyota, автомобили