Quantcast

Медия без
политическа реклама

BMW показа най-мощния си и най-тежък спортен автомобил

XM е първият модел на спортното подразделение от десетилетия и ще струва от $160 000 нагоре

30 Септ. 2022
BMW

Германският производител BMW откри нова глава в своя история, която започва с хибриден суперкросоувър. Той се отличава от моделите на M-подразделението не само по задвижващата система, но и с нестандартните си дизайнерски решения, както и с уникалното име.

BMW XM стана и първият автономен М-модел за почти 45 години история, защото дългият 5,1 метра кросоувър няма аналог сред колите на "баварците". Серийната версия до голяма степен повтаря миналогодишния прототип, като има много разлики в нюансите, но общата концепция е запазена. След забележимите опростявания са традиционни дръжки на вратите и по-обичайната форма на фаровете.

Новият XM е сравним по размери с BMW X7, като междуосието на двата кросоувъра е същото - 3105 мм, но суперхибридът е с 4 см по-къс, с 0.5 см по-широк и с 5 см по-нисък. Приемствеността с предишната уникална разработка на BMW M - спортния M1 от края на 70-те години на ХХ век, се постига чрез лазерно гравирани лога от противоположните страни на задното крило.

Неочаквано дизайнерско решение е залагането на златни елементи. Горният ръб на прозорците, линията на перваза на прозореца, облицовката на решетката, елементите на дифузора и спиците на опционалните 23-цолови джанти са направени в контраст с цвета на колата. Люкът за зареждане на BMW XM е разположен в предния ляв калник и е открит, за да подчертае електрификацията на автомобила.

Под капака на суперкросоувъра е поставен познатият 4,4-литров V8 двигател (489 к.с., 650 Nm), който работи заедно с електромотор с мощност 196 к.с. (въртящ момент 280 Nm), вграден в 8-степенната автоматична скоростна кутия и система за задвижване на всички колела. Пиковата мощност е 652 к.с. (и 800 Nm), което позволява на новия продукт да се нарече

 

най-мощния сериен М-модел на BMW

 

Динамичното представяне в никакъв случай не е рекордно за марката. Ускорението от място до 100 км/ч отнема 4,3 секунди, а максималната скорост е 250 или 270 км/ в час (при добавяне на M Driver`s package). Така новият флагман на спортното подразделение на BMW се оказва по-бавен от нехибридния X5 M/X6 M с добавка Competition към името и това не е изненадващо, тъй като собственото тегло на автомобила е цели 2750 кг.

От BMW крият, че XM ще бъде

 

най-тежкият им автомобил в историята,

 

но пък има три неща, които трябва да зарадват феновете. Първо, суперхибридът е оборудван с батерия от 25,7 кВт/ч, която ще позволи изминаване до 88 км (по цикъла WLTP), без да се стартира двигателят с вътрешно горене. Второ, разходът на гориво в комбинирания цикъл на напълно зареден кросоувър няма да надвишава 1,6 л/100 км. Трето - обещаната топ версия Red Label със 745 к.с. и въртящ момент под 1000 Nm е на път, като тя трябва да бъде не само тежка, но и бърза.

Сред силните страни на новия модел са още идеалното статично разпределение на теглото 50:50 и свръхлуксозният интериор. По отношение на архитектурата всичко е много подобно на обновеното BMW X7 - почти същите карти на вратите, подобна мултимедийна система iDrive 8, идентичен преден панел и централен тунел.

Все пак XM се отличава с фиксиран джойстик на трансмисията, декора и материалите в интериора. Автомобилът е украсен с кожа в цвят кафе и тъмносиня напа, а за атмосферата в купето отговарят не само контурното осветление, но и стоте светодиода в "скулптурния" таван.

Интересното е, че за XM е избрана естествена кожа, а не изкуствен заместител. Важен нюанс е оформлението на салона по схема 2+3 седалки, като трети ред не е предвиден.

Производството на BMW XM ще започне преди края на годината в американския завод на марката. Базовият кросоувър ще струва $160 000, докато версията със 745 к.с. ще започва от $185 000, като ще се доплаща за персонализиране на интериора, 23-цолови джанти и специален декор.

За сравнение, BMW X6 M струва в САЩ около $114 000 долара, докато топверсията на X7 – M60i, може да бъде закупена за $103 000.

Ключови думи:

BMW, автомобили

Още по темата