Медия без
политическа реклама

BMW показа електрическия кросоувър на бъдещето

Серийният Vision Neue Klasse X излиза на пазара догодина

25 Март 2024АЛЕКС МИЛЕВ
BMW
BMW Vision Neue Klasse X

BMW представи официално електрическия кросоувър Vision Neue Klasse X. Концепцията демонстрира развитието на стила на германския производител, а след година трябва да се превърне в сериен модел на ново електрическо семейство. Компанията обещава характеристики на шофиране - на нивото на автомобили с двигатели с вътрешно горене, и мултимедия от следващо поколение.

В случая BMW адаптира философията на Neue Klasse към сегмента на спортните превозни средства, а Vision Neue Klasse X е предвестник на електрически кросоувър, който ще излезе на поточната линия в унгарския завод в Дебрецен през 2025 г.

Формално това превозно средство е производно на седана Vision Neue Klasse, показан през 2023 г. Но сега германците говорят за добавяне на т.нар. четвърто измерение към първоначалната концепция - удоволствието от шофирането.
Директното шофиране, с което са известни колите на марката, ще се контролира от два от четирите блока за управление на шасито. Първият ще бъде натоварен с управлението на електрическата задвижваща система, а производителността на "супермозъка" ще бъде десет пъти по-висока от тази на ECU (система за управление на двигателя), използвани днес.

Втората задача е още по-амбициозна - да се направи квантов скок в автоматизираното управление. Следващата стъпка ще бъде комбинирането на блоковете в един суперкомпютър, който ще може централно да анализира данните, идващи от всички системи на автомобила.

Баварците залагат и на системата за високо напрежение от следващото, шесто поколение. Тя работи на 800 волта, позволява само за 10 минути да се зареди капацитет за 300 км и струва 40-50% по-малко от системите от пето поколение. Батериите в автомобилите Neue Klasse ще бъдат сглобени от кръгли клетки, което ще даде 20% увеличение на обемната енергийна плътност и ще повиши общия резерв на мощност с 30%.

Що се отнася до дизайна, BMW отива още по-далеч в своите изследвания и използва решения от класическите модели от 70-те години на XX век във Vision Neue Klasse X. Кросоувърът е боядисан в цвят Coral Silver. Неговите фенерчета използват елементи, отпечатани на 3D принтер, а аеродинамичният дизайн позволява да се намали коефициентът на челно съпротивление на въздуха (Cx) с 20% и да се намали консумацията на енергия с 1/4.

Във вътрешността на Vision Neue Klasse X има медийна система с централен сензорен екран и панел BMW Panoramic Vision под предното стъкло, но серийният кросоувър ще има и 3D проекция. Друга иновация е функцията HypersonX Wheel. С негова помощ водачът може да създаде свой собствен саундтрак, който да се излъчва в купето по време на шофиране. Следвайки модата за всичко екологично, текстилната тапицерия е изработена изцяло от рециклиран полиестер. А за довършителни работи се използват материали на основата на биологични материали и пластмаса, събрана от замърсяванията в океаните.

Първите прототипи на серийния Neue Klasse X вече се тестват. Производството в завода в Унгария ще започне през втората половина на 2025 г., а малко по-късно към кросоувъра ще се присъедини електрически седан с размерите на сегашния BMW 3-Series. До 2027 г. линията Neue Klasse ще се състои вече от шест модела - но все още няма информация за повечето от тях.

Ключови думи:

автомобили, BMW