Quantcast
BMW направи кола с киносалон и шезлонг | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

BMW направи кола с киносалон и шезлонг

Революционният 7-Series ще има и изцяло електрически вариант
1 095
 BMW

Кръговратът на историята се повтаря - след спокойните, уравновесени и дори консервативни 7-Series (серии F01 и G11) BMW извади модел, който може да се сравни с печално известния E65, разработен от Крис Бенгъл преди повече от 20 години. Умишлено провокативният дизайн, невижданите до момента решения в интериора и революционните технологии обаче обещават, че за новия флагман на баварците ще се говори още дълго време.


Дизайн

Пред BMW никога не е стояла задачата 7-Series да бъде приеман като много красив автомобил. Според главния дизайнер на марката Домагой Дукец "един лидер не трябва да следва останалите, а да върви в правилната посока".

"Това може да бъде непривична или некомфортна посока, но е риск, който трябва да бъде поет, след като искаш да бъде лидер и да си пионер в откриването на нови неща", категоричен е словенецът, който преди това работеше за Skoda.

Факт е, че новата "седмѝца" определено проправя собствен път. Оптика на два етажа, огромни "ноздри" и груба задна част - такива решения при представителен седан досега не бяха виждани, но провокацията е налице.


Интериор

Провокация има и в интериора. През 2001 г. в E65 дебютира джойстикът на системата iDrive. Той беше неудобен, но предлагаше напълно нов начин на управление, който през следващите 20 години беше копиран от почти всички автопроизводители. В новата "седмѝца" има кристална шайба на централния тунел, която е потомък на същия този селектор iDrive.

Баварците не се притесняват да заимстват успешни решения от конкурентите. Двойните дисплеи на предния панел препращат към предишното поколение на S-Class (новите генерации на флагмана на Mercedes и на C-Class вече залагат на голям хиперекран). Същото се отнася и за пултовете за регулиране на седалките, които са преместени във вътрешната част на вратите, което прави управлението им по-удобно.

Оформлението обаче е напълно различно, като най-необичаният му елемент са преливащите цветове от вратите към предния панел. Това не е декоративен детайл, тъй като тук са интегрирани сензорните клавиши за управление на спомагателните функции, които се управляват както от водача, така и от пътника до него. Баварците наричат това Interaction Bar - интерактивна полоса за взаимодействие с автомобила.

Особено впечатление правят материалите в салона - от традиционни съчетания на кожа, метал и карбон до екологични Vegano и ретрорешения с нелакирано дърво и истински кашмир. Изобщо в BMW искат да предложат всичко възможно на клиентите си, а те сами да изберат онова, което им харесва.


Киносалон на задния ред

Ако на предния ред има нестандартни решения, на задния се появява нещо, което досега не е виждано в автомобилната индустрия. Дори в концептуален модел никой не е предлагал да се заменят мониторите, вградени на гърба на  предните седалки, с гигантска "плазма" с диагонал 31 инча и разширения 8K, която се спуска от тавана.

Тази система е наречена Theater Screen и реално не се отличава от домашното кино, като работи с приложения като Netflix, YouTube и др. Подобно решение назряваше от известно време, но компанията BMW първа реши да го внедри в автомобилите си.

Трябва да се отбележи още нещо впечатляващо - ако клиентът си поръча пакет Executive Lounge, задната дясна седалка, която разполага с функции за масаж и вентилация, се превръща в шезлонг, на който може човек да се излегне, докато пътува. Има дори и място за поставяне на краката, така че пасажерът се чувства като в бизнес класа на самолет.


Задвижване

Баварците са взели решение за радикално опростяване на гамата на модела, което оптимизира производството и улеснява избора на клиентите. Новият 7-Series е достъпен с редови 3,0-литров турбомотор, с 6 цилиндъра и задно задвижване, развиващ мощност 380 к.с. Вторият бензинов вариант е с познатия 4,4-литров битурбо V8 (544 к.с.).

Има и две електрически версии на BMW i7 (така се нарича версията на ток), като и двете са със задвижване на четирите колела, т.е. има по един електромотор на всяка ос. По-слабата е с мощност 544 к.с., а усилената - с 660 к.с. Батерията в двата случая е с капацитет 101,7 кВт/ч, като осигурява пробег между 595 и 625 км.


Технологии

Като истински флагман на марката новият BMW 7-Series разполага с най-модерните технологии не само в информационно-развлекателната сфера. Луксозният седан е оборудван с LED матрични светлини, адаптивен крузконтрол от последно поколение, функция за поддържане на лентата, камери, сензори, радари и др.

Седанът е готов и за автономно шофиране от ниво 3, чакайки бюрокрацията да даде "зелена светлина" за използването му по обществените пътища. Това означава, че в трафик и при скорост до 60 км/ч шофьорът може да остави контрола изцяло на автомобила.

Ключови думи:

BMW, автомобили

Още

Mercedes-Benz не се отказва от "баничарките"

20.05.2022

407
Range Rover Sport променя представите за спортен всъдеход

13.05.2022

719
МВР няма да купува, а ще наема до 1000 нови автомобила

11.05.2022

16058