Quantcast

Медия без
политическа реклама

Битката на телефоните се пренася в автомобилната индустрия

Производител на iPhone е готов с 3 електромобила, Xiaomi и Apple го следват

22 Окт. 2021
Флагманът на Foxconn

Преминаването от автомобили с двигатели с вътрешно горене към електромобили определено засилва още повече конкуренцията в индустрията, тъй като дава възможност и на компании, които досега не са произвеждали превозни средства, да си опитат силите. Това са предимно производители на електронна техника – най-вече смартфони, компютри и таблети, които пренасят битката помежду си на едно ново поле – автомобилното, съобщава Automedia.bg.

Първата от тези компании, която официално влиза в новата за нея индустрия, е китайският производител на iPhone – Foxconn Technology Group. Тя представи

 

три електрически возила наведнъж

 

Това са кросоувър, седан и автобус, чиито названия са в стила на електромобилите на Tesla - Model C, Model E и Model T. Превозните средства са разработени с помощта на други две местни фирми – Foxtron и на автомобилния производител Yulon Motor, като ще използват една универсална платформа. Тя ще бъде в основата и на други електромобили, които в момента се разработват от компаниите, участници в проекта.

Още през 2019 г. Foxconn (известна също като Hon Hai Precision Industry) обяви, че има намерение да излезе на пазара на електромобили, а година по-късно представи модулната си платформа MIH. Тя позволява създаването на електромобили от различни класове с междуосие от 2750 до 3100 мм, с един или два двигателя (мощност до 272 к.с. на предната ос и до 462 к.с. на задната). Платформата предвижда задвижване на задната ос или на четирите колела, както и използването на акумулатори с капацитет до 116 кВт/ч.

Именно тази платформа вероятно ще бъде използвана от основния партньор на Foxconn – американския технологичен гигант Apple, който, според слуховете,

 

ще пусне на пазара собствен автомобил през 2025 г.

 

Премиерата на трите електромобила стартира с представянето на кросоувър със средни размери Model C. Той се предлага с две допълнителни места и силов агрегат, състоящ се от два електромотора – по един на всяка ос. Съвкупната им мощност е 408 к.с. и 700 Nm, като ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3,8 секунди. Пробегът с едно зареждане е 700 км, а цената на кросоувъра ще започва от 28 000 евро).

Седанът Model E, на свой ред, е най-бързият от трите модела, а дизайнът му е дело на италианското ателие Pininfarina. Дължината на електромобила е 5100 мм, а междуосието – 3100 мм. Задвижването става с два електромотора, развиващи обща мощност 748 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 2,8 секунди, като по този показател седанът е на нивото на Porsche 911 Turbo и McLaren 765LT Spider. Пробегът с едно зареждане достига 750 км.

Представен беше и електрически автобус - Model T. Той изминава 400 км с едно зареждане, но Foxconn не разкрива други подробности за него. Единствено беше съобщено, че той ще започне да се експлоатира в южните части на Тайван още през 2022 г.

Буквално на следващия ден след презентацията на Foxconn китайският производител на смартфони и други електронни устройства

 

Xiaomi обяви, че също излиза на автомобилния пазар

 

Всъщност това беше анонсирано още през пролетта, когато основателят и президент на компанията Лей Цзюн заяви, че в това направление ще бъдат инвестирани $10 млрд. за 10 години. Сега той даде и друго обещание, според което серийното производство на колите на Xiaomi ще започне през първата половина на 2024 г. 

Лей Цзюн разкри и какво е станало за тези 6 месеца след първоначалния анонс. Екипът му се е срещнал с над 2000 потенциални партньора, като са сключени 10 договора за сътрудничество и е открит технически център, в който ще работят 450 души. На 1 септември е започнала дейност дъщерната компания Xiaomi Automobile Co., която се управлява от 17 топ мениджъри – всички китайци.

Първият електромобил на Xiaomi все още е държан под покривало, но е ясно, че той ще е седан. Първоначално в компанията са смятали да го произвеждат в заводите на Great Wall, но са се отказали и ще строят собствено предприятие за автомобили в Пекин. Освен това Xiaomi инвестира и в 4 местни производителя на акумулатори.

Собствен електромобил подготвя и американският технологичен гигант Apple, като производството трябва да стартира през 2024 г. В момента компанията търси партньори, които да помогнат в проекта, като води преговори с няколко автопроизводителя. Сред тях е Toyota, която може да помогне за

 

осигуряване на батериите за първия модел на Apple


Любопитното е, че именно президентът на Toyota – Акио Тойода, предупреди Apple за опасностите в автомобилната индустрия. Той беше категоричен, че за пускането на успешен продукт са нужни не само технологии, но и готовност да можеш да отговориш на въпросите на клиентите и да задоволиш техните изисквания в продължение на повече от 40 години. 

За евентуална доставка на акумулатори е преговаряно и с южнокорейските SK Group и LG Electronics. Сред евентуалните партньори на Apple за създаване и производство на автомобили се посочваха още Nissan, Magna и Hyundai, но вече е известно, че преговорите с тях са пропаднали.

Ключови думи:

Apple, Xiaomi, iPhone, автомобили