Медия без
политическа реклама

Автосалонът в Париж - електромобили и китайско нашествие

Френското изложение се завърна след 4-годишно отсъствие

21 Окт. 2022
Jeep Avenger
Carscoops
Jeep Avenger

За последен път автосалонът в Париж се проведе през 2018 г. Френското изложение традиционно се редува с това във Франкфурт и трябваше да се проведе през 2020-а, но пандемията на COVID-19 го провали. Сега вратите на експоцентър Порт де Версай отново отвориха врати, но мащабите са много по-малки.

В Париж ги няма концернът Volkswagen (с всичките си компании), BMW, Jaguar Land Rover, Hyundai и Kia. Няма и нито една марка от Япония, отсъстват също Ford, General Motors, Volvo, Ferrari, Maserati, а Mercedes-Benz предпочете да организира свое мероприятие на друго място във френската столица.

Салонът бе игнориран дори от френската Citroen и в крайна сметка експозицията се събра на два етажа в един-единствен павилион. И все пак имаше важни премиери, като интересните новини не липсват. Сред тях например е

 

първият електрически Jeep

 

Това е малкият кросоувър Avenger (дължина 4084 мм), който е изграден на платформата CMP, използвана от моделите на ток на концерна Stellantis. Моделът прави впечатление с бруталната си външност, типична за американската марка, а също и с пътния просвет от 200 мм и кратките свесове, осигуряващи добри офроуд способности.

Jeep представи и концептуален модел - Avenger 4x4, с четири задвижващи колела, но не разкри характеристиките му. Това е, защото първо на пазара ще излезе стандартният SUV, който е само с предно предаване. Той има двигател с мощност 156 к.с. и максимален въртящ момент 260 Nm, като батерията с капацитет 54 кВт/ч осигурява пробег от 400 км. В градски условия Avenger ще може да изминава дори 550 км, а отсъствието на 4х4 се компенсира от електронна система Selec-Terrain с няколко специални режима.

Renault също гледа към електрическото бъдеще и представи 4Ever Trophy. Той засега е само концепция, но се очаква да излезе в сериен вариант след 2 г. Всъдеходът ще се казва Renault 4 и ще се предлага само с електрическо задвижване. В основата му е платформата CMF-BEV, а техническите параметри са мотор със 136 к.с., относително неголяма батерия и само предно задвижване.

По-интересен е дизайнът, в който има

 

явни препратки към легендарния Renault 4 от 1961 г.

 

- прост, евтин и вместителен автомобил, от който бяха продадени над 8 млн. бройки. Французите залагат на ретро мотивите и готвят аналогично възраждане на култовия хечбек Renault 5.

Доста любопитна концепция представя румънската компания Dacia, собственост на Renault. Manifesto демонстира различни идеи и технологии, някои от които ще се появят в бъдещите модели. Колата няма врати и прозорци, а калъфките на седалките могат да се използват като спални чували. Нестандартният SUV е оборудван с електрическа задвижваща система със сменяема батерия и е предназначен за дейности на открито. Единичният фар на Manifesto може да бъде свален и използван като мощно фенерче. Багажникът на покрива също има модулен дизайн, който позволява да бъде конфигуриран за специфични задачи, а на кърмата има плоска работна повърхност. Ролята на мултимедия се изпълнява от смартфон, напълно интегриран с бордовата електроника. Прототипът е оборудван със задвижване на всички колела и безвъздушни гуми.

В Париж се потвърждава и още една тенденция – заради кризата с лития, нужен за батериите, скоро ще се появят машини с нулеви вредни емисии, използващи алтернативни горива, най-вече водород. При тях

 

проблемите са в слабо развитата мрежа за зареждане,

 

както и трудностите с транспортиране и съхраняване на водорода. Именно тях се опитва да разреши френската компания NamX. Нейната идея е в автомобила освен стационарен резервоар за водород да се поставят и свалящи се заменяеми водородни капсули. Те ще са под седалките, като всяка ще тежи 8 кг и ще се демонтира за 90 секунди. Със 7 такива елемента (един фиксиран и 6 свалящи се) автомобилът ще изминава до 800 км, като на задната ос има електромотор с 300 коня. Французите обещават, че NamX ще излезе на пазара през 2025 г.

Тогава трябва да бъде готов за продажба още един модел на водород, също френски - Hopium Machina. Той има един огромен балон за съхраняване на водород, който се зарежда за 3 минути и гарантира пробег от 1000 км. Мощността на електромотора тук е над 500 к.с. В момента експерименталният Machina навърта тестови километри, а дебютът на предсериен прототип в Париж е първата възможност за показване пред потенциални клиенти. Фирмата твърди, че вече цялата първа серия от 1000 коли е запазена, макар цената да надхвърля 100 000 евро.

Отсъствието на водещи автомобилни производители от изложението в Париж дава

 

по-големи шансове на китайските компании

 

с амбиции да навлязат в Европа. Такава е BYD, която показва електрическия кросоувър Yuan Plus. Той се появи на пазара още преди няколко месеца, като използва архитектурата BYD e-Platform 3.0 с 800-волтова бордова мрежа, позволяваща пълненето на 60-киловатова батерия от 30 до 80% да е за 30 минути. Самата батерия е иновационна – литиево-желязно-фосфатна. Пробегът на кросоувъра с мощност 204 к.с. е 510 км, но има и по-прост вариант. Той разчита на батерия от 50 кВт/ч и осигурява 420 км. До Yuan Plus китайската марка е разположила и други модели, които иска да наложи в Европа – по-големия кросоувър Tang, хечбека Atto 3 и спортния седан Han.

Добре познатата у нас Great Wall пък излага любопитен електромобил - Ora Funky Cat. Той има електромотор със 143 к.с. на предната ос и обещава 500 км пробег с едно зареждане. Паралелно с него ще стартират продажбите на кросоувъра Wey Coffee 01, като плановете на китайците за навлизане на пазара в Европа са доста сериозни.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили, Jeep, Renault, Dacia

Още по темата