facebook
twitter

Автомобили

Автомобилният ключ става ненужен

Производителите вкарват технологии, които ще изместят стандартното отключване на колата
873

Съвсем скоро добре познатите автомобилни ключове ще изчезнат, а тяхната роля в съвременния технологичен свят ще бъде заето от други устройства - не само по-удобни, но и далеч по-сигурни.

Германският производител на автооборудване Bosch например представи своята нова разработка с името Perfectly Keyless. Тя изключва напълно носенето на традиционен ключ или на някаква карта, която да го замени. Вместо това се използва смартфон, който винаги е в джоба на съвременния човек. Когато собственикът се приближи до колата, електрониката сама отваря вратите. А за борба с крадци системата може да бъде така настроена, че да иска от шофьора проверка. Тя отново ще става през смартфона - с пръстов отпечатък или с въвеждането на код.

Освен това Perfectly Keyless предлага огромен брой нови възможности - може да се стартира двигателят от разстояние, да намира по-лесно колата на паркинга, а може и да се преотстъпва на друг човек. Последното облекчава компаниите, даващи автомобили под наем например. Заради Perfectly Keyless не са необходими големи разходи - производителят ѝ може просто да постави впоследствие в автомобила съответните датчици (технологията работи с познатите в момента операционни системи на сматфони). Това означава, че цената на електронния ключ няма да бъде висока.

Проблем може да има, когато зарядът на батерията в смартфона падне. Това вече е грижа на собственика, който трябва да е предвидил подобна опасност и да бъде готов за нея. Един от вариантите е наличието на още едно устройство, което да бъде използвано със същата цел.

В малко по-различна посока работят инженерите на корейската компания Hyundai, които залагат на пръстов отпечатък. Тяхната технология е готова за серийно производство и ще се появи при модела Santa Fe през 2020 г. Обаче първоначално ще се предлага само на някои пазари, за да се прецени нейният ефект.

Корейските инженери смятат, че за отваряне на вратата на автомобила е достатъчно единствено водачът да постави пръста си на датчик на дръжката. По същия начин ще се стартира и двигателят - чрез скенер за отпечатъци. От него автомобилът "ще разбира" също и кой е седнал зад волана и автоматично ще настройва седалката, радиото, климатика и др.

От Hyundai твърдят, че вероятността системата да обърка отпечатъците е 1:50 000, което я прави поне 5 пъти по-безопасна от традиционните автомобилни ключове, в това число и чип картите, които вече ги заместват при някои модели.

Британските марки Land Rover и Jaguar на свой ред вече произвеждат и предлагат гривната Active Key, която позволява да заключите автомобила, като оставите ключа вътре в салона. Единственото, което трябва да се направи, е да се доближи гривната до емблемата или до първата буква от името на модела. Устройството е защитено от удари и влага, има и малки батерии. То е много удобно, ако например решите да плувате в морето или да покарате сърф. Тогава можете да си оставите всичкия багаж в колата (в това число и ключовете) и да не се притеснявате от кражба.

Интересна технология предлага и израелската Eyesight Technologies. Тя се нарича CabinSense и позволява лесно да се определи кой е седнал в автомобила. В случая тя "разчита" лицето на шофьора, като определя неговите пол и възраст. Ако водачът е регистриран отпреди, системата знае какви предпочитания за музика или за температура в салона има той. Освен това тя е "наясно" и с предпочитаната от него храна, така че може да го насочи към подходящ ресторант. Разполагайки с данни за ръста и теглото на човека, CabinSense може да дава нареждания на автомобила как да промени работата на въздушните възглавници например. Или пък да провери дали хората в колата добре са поставили предпазните си колани. И най-важното - технологията може да се използва като защита срещу крадци.

"Използваме т.нар. "компютърно зрение", което дава възможност на автомобила да вижда пътниците по същия начин, както го правят хората. Това е един вид майка, която напомня на детето си да си затегне колана. Или пък да намали, увеличи или смени музиката", обяснява вицепрезидентът на Eyesight Technologies Тал Крзипов.

Ключови думи:

автомобили, Perfectly Keyless
Все още няма коментари

Още

Испания разби банда измамници с автомобили

23.05.2019

390
Mercedes запълни още една ниша с достъпен кросоувър

16.05.2019

1331 1
Как да си изберем SUV или кросоувър

11.05.2019

2027 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×