Quantcast

Медия без
политическа реклама

Автомобилни компании произвеждат от колбаси до компютри

Световни гиганти изненадват с неочаквани странични дейности

21 Юни 2023АЛЕКС МИЛЕВ
Пакет с колбаси и кетчуп, произведени от Volkswagen.

Много автомобилни компании произвеждат и други продукти освен превозни средства, но обикновено това по някакъв начин се пресича с основния бизнес. Например е логично автомобилният концерн да произвежда морски или самолетни двигатели, специално оборудване и електроника. Марковите сувенири също не изненадват никого, но понякога добре познати имена и лога може да бъдат намерени на напълно неавтомобилни продукти. Ето няколко примера за това.


Volkswagen - колбаси и кетчуп

Автомобилният концерн произвежда колбаси от 1973 г., а през 90-те години на ХХ век е организирано и производството на кетчуп. Първоначално предназначени за продажба във фабричните столови, те добиха изключителна популярност и сега продуктите на Volkswagen може да бъдат закупени в супермаркетите и се предлагат в менютата на ресторантите.

Полуготовият продукт е направен от мляно свинско месо с добавка на тайна смес от подправки, чийто състав е известен само на трима готвачи. Всеки ден производството на колбаси отнема около 2 тона месо, като е организирано на територията на завода на Volkswagen във Волфсбург - в допълнение към заводите за сглобяване на автомобили, там има цех за месо. Всички пакети са с печат на VW Original Part - Volkswagen Genuine Part.


Peugeot - солници и кафемелачки

Историята на известната френска автомобилна марка не започва с производството на автомобили. Компанията е създадена в средата на XIX век и се е занимавала с производство на кафемелачки, мелнички за подправки и всякакви битови артикули.

Peugeot се заема с автомобилите половин век след основаването на марката. През 1889 г. се появява първият триколесен автомобил с парен двигател Serpollet-Peugeot, а през 1891 г. компанията представя четириколесен автомобил с бензинов двигател.

Въпреки успеха в автоиндустрията компанията не се е отказала от производството на кухненски прибори и в момента е лидер на пазара на премиум мелници за сол и подправки. Всички механизми са изработени от патентована стомана с висока якост, продуктите са с доживотна гаранция.

 

Ford - въглища за барбекю

Филиалът на Ford за дървени въглища е основан през 1920 г. и първоначално се е наричал Ford Charcoal. По-късно е преименуван на "Кингсфорд" в чест на своя създател. Сега това е най-големият производител на дървени въглища и други продукти за барбекю в САЩ. Годишно се продават повече от милион тона въглища. Освен това компанията произвежда и други продукти за барбекю - дървени стърготини, течности за запалване, препарати за грил, както и линия от авторски сосове.

 

Lamborghini - кафемашини

Кафемашините Tonino Lamborghini се произвеждат в ограничено количество и цената е съответстваща на това - около 2000 евро. Всяка кафемашина получава свой индивидуален номер, като на предния панел е гравирано Lamborghini. Компанията Tonino Lamborghini, създадена от сина на основателя на марката Феручо Ламборгини, е и кръстена на него. Тя произвежда много маркови аксесоари в допълнение към кафемашините - от запалки до мобилни телефони.

 

Ferrari - ски

В допълнение към спортните автомобили, италианската марка произвежда ски. Ferrari Race Carve GS са ръчно изработени с уникална многопластова композиция от въглеродни влакна, титан, алуминий, фибростъкло и три вида дърво. Ските вече се продават с автомати, като цената на чифт е повече от 2000 евро. Има само два "размера" - 174 и 180 см.

 

Bentley - пчелен мед и мебели

Британският производител активно развива неавтомобилни брандове. Наскоро в щабквартирата на компанията в Крю започна добив на пчелен мед. А по случай своята 100-годишнина Bentley пусна лимитирана серия от мебели, включваща диван, кресла, маса и други предмети от интериора. Марката също така предлага часовници, ски, бижута, стикове за голф и парфюмерия.

 

BMW - електрически велосипеди и облекло

Германската компания произвежда не само електрически велосипеди, но и тротинетки, задвижвани на ток. Те изминават 12 км с едно зареждане и развиват скорост от 20 км/ч. BMW също така предлага собствена линия от облекла, аксесоари за дома и стикове за голф с логото на автомобилния производител.

 

Mercedes-Benz - яхти и интериорно обзавеждане

Производителят на автомобили разполага с няколко ултралуксозни помещения, чийто интериор е собствена разработка. Те се намират в някои от най-скъпите хотели в света. Mercedes също така разработва яхти, като предлага на своите клиенти още слънчеви очила, чанти и други артикули.

 

Porsche - от химикалки до компютри

Под марката Porsche не се предлагат не само луксозни и много бързи автомобили. Тя разполага със собствена модна линия от облекла, а освен това прави химикалки, аудиотехника, компютри и др. Феновете на марката могат да се сдобият с уникална колонка във формата на ауспух на Porsche.

 

Ключови думи:

автомобили