Медия без
политическа реклама

8 скрити функции на автомобила

Понякога те дори могат да спасят детски живот

27 Дек. 2023
Заключването на задните врати отвън може да предотврати неприятни инциденти с децата по време на движение.
Заключването на задните врати отвън може да предотврати неприятни инциденти с децата по време на движение.

Съвременните автомобили са оборудвани с всевъзможни полезни функции, за които техните собственици понякога дори не подозират. Експерти посочиха осем неизвестни за повечето водачи автомобилни функции, познаването на които несъмнено е от полза.

В края на задните врати при повечето модерни модели има малко лостче. Ако то бъде превключено, вратата може да се отваря само отвън, при условие че централното заключване е отключено. Това е много полезна функция за родителите, защото може да спаси живота на дете, ако то реши ненадейно да отвори вратата, докато колата се движи.

Електрическите прозорци имат подобна функция. На шофьорската врата, до блока за сваляне и вдигане на стъклата, има допълнителен бутон, който блокира управлението на електрическите прозорци на останалите врати. Това предотвратява възможността за случайно отваряне в неподходящ момент на прозорец от страна на возещото се на задната седалка дете.

Ако автомобилът е оборудван със система за безключов достъп, а електронният ключ на пръв поглед няма метално жило с нарези, което пасва на ключалката, това не е съвсем вярно - има жило. В случай, че батерията на ключа е изтощена и трябва да влезете в колата, е необходимо да откриете въпросното метално жило - то може да е сгъваемо или да е пъхнато остроумно под прастмасовото капаче, просто трябва да бъде забелязано и извадено.

Наличието на светодиод върху вътрешното огледало за обратно виждане - вграден в корпуса или монтиран в края на полираната повърхност, показва, че огледалото е електрохромно - тази технология ефективно предотвратява отблясъците на фаровете от колите отзад. И да не е електрохромно, огледалото със сигурност има в долния край лостче, с което да се наклонява и по този начин отново да пречупва под друг ъгъл заслепяващите светлини от задните коли.

Друг бутон на вътрешното огледало е предназначен за управление на гаражна врата или бариера в двора. Трябва обаче да се отбележи, че не всяка кола е оборудвана с тази опция.

Много шофьори също така не знаят, че височината на предпазния колан може да се регулира, като примката на B-колоната може да се повдигне или спусне по желание. За да се направи това, просто натиснете съответния бутон или ключалка и придвижете до желаната височина.

Освен това автомобилът има бутон за рециркулация на въздуха, като тази опция позволява да затоплите купето по-бързо или пък да премахнете неприятните миризми от улицата.

Ако водачът иска централното заключване да се активира автоматично по време на шофиране, трябва да задържи бутона за заключване на вратата за няколко секунди. Автомобилът ще покаже активирането на тази функция със звуков сигнал, а деактивирането на опцията се извършва по същия начин.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили

Още по темата