Quantcast

Медия без
политическа реклама

4 популярни модела коли отиват в историята

Новите екостандарти и липсата на продажби разчистват пазара

01 Май 2020
KIA
KIA Stinger

Кризата с коронавируса накара водещите световни производители да преразгледат основно продажната си стратегия. И те започват да вадят от гамата си с модели автомобилите, които не носят печалби. При някои от тях това се дължи на слабия интерес на клиентите, докато при други - на новите екологични стандарти, които влизат в сила през тази година. Последните влязоха в сила в началото на 2020 г. и са толкова строги, че ако даден производител не успее да ги покрие, ще плаща милиарди евро глоба.

Със сигурност четвъртото поколение на един от най-популярните автомобили в Европа Ford Focus няма да има спортна версия RS, като в случая са валидни и двете причини - екологична и икономическа. Проблемът е, че 2,3-литровият двигател EcoBoost отделя твърде много CO2, а модернизирането му и постигането на същата (или по-голяма) мощност може да стане само с допълнителен електромотор. В противен случай той няма как да стане по-екологичен.

Във Ford са изчислили, че

 

разработката на подобен автомобил се оказва прекалено скъпа,

 

още повече че моментът за нея идва при глобална криза, заради която Ford е принуден да затваря заводи и да закрива работни места. Едновременно с това компанията орязва моделната си гама, като премахва от нея автомобилите, които носят загуби.

Оказва се още, че във Ford имат сериозни проблеми и със самата концепция за нов Focus RS. Предполагаше се, че те ще доведат до отлагането на проекта с 2-3 години, но в крайна сметка в компанията са решили напълно да се откажат от този модел.

Така най-мощният Focus вече ще е версията ST, която разчита на двигател с мощност 280 к.с. Той ще позволи на американския производител да се конкурира с Volkswagen Golf GTI TCR и Cupra Leon, но не и с подготвяния в момента Golf R.

Нещо подобно става и в Skoda, където взеха решение за отказ от RS-версията на модела Kodiaq, въпреки нейната популярност на европейския пазар. Причината е, че 2,0-литровият дизелов мотор с две турбини, който развива 240 к.с., е неизгоден от гледна точка на новите екостандарти.

Производството на кросоувъра ще бъде спряно през есента, но преди това

 

Skoda ще предложи "прощална" версия на модела,

 

която ще получи името Challenge. Поръчки за нея вече се приемат на пазара в Чехия, като там тя ще струва над 1,4 млн. крони (50 840 евро). Автомобилът ще се отличава с по-богато оборудване, което включва камери за кръгово наблюдение и тризонов климатик. От Chalenge ще бъдат произведени само 300 бройки.

Що се касае до битурбодизела, отказът от него се дължи на все по-жестоките екологични стандарти в Европа. При тях средните нива на отделяния въглероден двуокис за гамата на една компания трябва да бъдат 95 г/км. А моторът на Kodiaq RS отделя 163 г/км. С него кросоувърът ускорява от 0 до 100 км/ч за 7 секунди и развива 220 км/ч.

Същият мотор се монтира и на някои модели на Volkswagen, например на Tiguan и Arteon, което означава, че те ще останат без него в най-скоро време.

Сериозен удар по феновете си готви и Renault, откъдето вероятно ще се откажат от един от най-популярните модели в своята история – Megane. Той е на пазара от 1995 г., но спадът на продажбите и фокусирането върху разработката на електрически превозни средства вероятно ще доведат до отказ от неговото развитие за бъдеще.

Според главния дизайнер на Renaut  Лорънс ван дер Акер в момента шефовете на компанията обсъждат възможността разходите за разработка на Megane да бъдат използвани за други модели.

"След като започнем да увеличаваме гамата си от електромобили, неминуемо някои от сегашните модели ще бъдат спрени, защото няма как да си позволим да работим върху всичко това едновременно. Сегментът на Megane е подложен на огромен натиск и ние трябва да насочим парите си там, където е бъдещето на пазара", обясни дизайнерът.

 

Продажбите на Megane намаляват непрекъснато от 2010 г.,

 

когато в Европа бяха продадени 465 732 бройки. 10 години по-късно резултатът е 209 845 продажби, като на някои пазари спадът е огромен. Във Великобритания например през 2020 г. са продадени 2699 бройки срещу 58 994 от VW Golf.

Слабите продажби ще бъдат причината, заради която корейският производител KIA няма да предложи ново поколение на модела си Stinger. Същото се отнася и за седана Genesis G70, който се произвежда от премиум марката на Hyundai.

Според последните сведения KIA Stinger ще отпадне от гамата заради сложната икономическа ситуация по света, тъй като "в момента автомобилната индустрия не преживява най-добрите си дни". Още повече моделът Stinger не е ориентиран към масови продажби, а към отделни клиенти, което съответно не носи сериозни приходи за бранда.

"В условията на нестабилна икономика KIA може да поеме път на съкращаване на бюджета си, като освободени ресурси ще бъдат насочени към моделите, които се радват на голямо търсене от клиентите и така доказват своята ефективност", беше лаконичният коментар на компанията.

Освен с новото поколение на KIA Stinger проблеми могат да възникват и с премиум модела Genesis G70, който използва същата платформа, система за задвижване и гама двигатели. Засега нито от KIA, нито от Hyundai, който е собственик на бранда Genesis, не са потвърдили истинността на информацията.

Ключови думи:

KIA, Renault, Skoda, Ford, автомобили