Quantcast

Медия без
политическа реклама

2/3 от колите по света ще са електрически до 2030 г.

Падащите цени на батериите ще бъдат повратната точка за продажбите на EV

18 Септ. 2023АЛЕКС МИЛЕВ
В следващите години се очаква още по-сериозен ръст в продажбите на електромобили.

Благодарение на падащите цени на батериите, електрическите превозни средства скоро могат да достигнат ценови паритет с термичните модели. Това ще бъде постигнато в Европа още през 2024 г., а в САЩ - през 2026 г., твърди анализът на Rocky Mountain Institute (RMI), според който до 2030 г. 2/3 от глобалните продажби на нови автомобили ще бъдат на електрически превозни средства.

Експертите от института прогнозират, че разходите за батерии ще намалеят наполовина през това десетилетие - от 140 евро за кВт/ч през 2022 г. до 55-85 евро за кВт/ч през 2030 г. По този начин "за първи път електрическите превозни средства ще бъдат толкова достъпни, колкото бензиновите автомобили, на всеки пазар най-късно през 2030 г."

Цената на батериите ще играе основна роля, също и защото тя е около 40% от цената на електрически превозни средства. Инвестициите на производителите в нови материали и софтуер ще позволят ограничение на поскъпването, което ще отвори нови хоризонти за автомобили с нулеви емисии.  

Според анализа на RMI, бързият растеж на производство на електрически модели в Европа и Китай "предполага, че продажбите на електрически превозни средства ще се увеличат поне шест пъти до 2030 г., достигайки пазарен дял между 62% и 86%". Продажбите на електрически превозни средства (EV) в Европейския съюз са се увеличили с почти 61% през юли, в сравнение със същия месец на 2022 г., и са достигнали 13,6% от всички продадени автомобили.

Трябва обаче да се уточни, че търговията с електрически автомобили в Европа не е хомогенна във всички държави. Ако в Германия, Франция и страните от Бенелюкс регистрациите на батерийни модели нарастват с бързи темпове, същото не може да се каже за Италия, която е закотвена на много ниски проценти (около 3-5%) от няколко години.

Още по темата