facebook
twitter

България

Зъболекари протестираха срещу новите правила за дентална помощ

1241
 Илияна Кирилова

Десетки зъболекари излязоха на протест заради новите правила за добра медицинска практика по дентална медицина, залегнали в наредба на здравното министерство. За целта бе свикан и извънреден конгрес на Българския зъболекарски съюз (БЗС), чието ръководство е подготвило промените по искане на Министерството на здравеопазването. На него от съсловието категорично се противопоставиха на предложението лекарите по дентална медицина без конкретна специалност да не могат да извършват определени дейности. Според тях така много от тях ще останат без работа, защото повечето са общопрактикуващи.

„Този проект е незаконосъобразен и не е съобразен с европейските правила и насоки“, заяви пред БГНЕС д-р Росен Венелинов, който практикува във Варна. Новите правила могат да окажат негативен ефект върху 9000 зъболекари, смята той. Според д-р Мария Рачева проблемът не засяга само зъболекарите, а и 7 милиона пациенти. „Проблемът не е само за нас. Проблемът е основно само за пациентите. Масово в по-малките населени места хората ще останат без дентална помощ“, заяви тя. Опитът съсловието да бъде разделено не е в полза на никого, допълва д-р Станимира Бунова. „Нови правила не са нужни, по-скоро корекции на старите са нужни“, заяви тя. Убедена е, че независимо дали един стоматолог има специализация, или не, той може да извършва всички дейности, които досега са били извършвани. „Ние излизаме от факултета по дентална медицина на едно ниво, с което може да практикуваме тези неща. От тук нататък всеки може да реши дали да се квалифицира в някаква област, или да работи обща стоматология“, добави медикът.

От сайта на БЗС става ясно, че делегатите са приели общата част от правилата за добра медицинска практика на лекарите по дентална медицина, които не поставят ограничения за извършване на лечебни дейности от зъболекарите. По предложение на председателя на Столичната районна колегия д-р Бисер Ботев обаче конгресът е върнал специалната част от документа към отговорната временна комисия за преработка.

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Недоволни испански фермери изкараха трактори по магистралите

18.02.2020

739 1
Протест блокира граничния пункт в Силистра

16.02.2020

422 1
Обща стачка блокира Атина

14.02.2020

602

Коментари

н16
снимка на н16

А какво било - видях следния текст:

Една от тях е регламентирането на дейностите, които могат да се извършват от лекарите по дентална медицина без специалност и тези със специалност орална хирургия, детска дентална медицина, ОЗЕ, ортодонтия и ортопедична стоматология и съответно – лечебните заведения за първична извънболнична дентална медицинска помощ и специализираните центрове.

 

Например ваденето на корени и лечението на някои периодонтити на кътници например вече ще се извършва единствено от лекари с придобита тясна специалност, каквито специалисти в по-малките градове и в селата няма. При децата не се разрешава лечението на масово срещания пулпит (възпалението на нерва) при незавършено кореново развитие, което е 80% от случаите.

 

Несъгласните с проекта се аргументират с факта, че в по-малките населени места липсват такива специалисти и това напрактика ще ощети хората – предимно деца и младежи под 18 г и пенсионери, живеещи в тях. От друга страна обаче изниква въпросът редно ли е на тези хора да се прелага "неквалифицирана" медицинска помощ..

 

Промените предвиждат големи ограничения и в ортодонтията, ендодонтията, ортопедията и имплантологията. Според лекарите, ако се приеме документът, ще им бъде отнето правото да извършват дейности, за които реално са обучени във Факултетите по дентална медицина.

 

Някои са сертифицирани чрез международни курсове и обучения, зъболекарите без специалност дори имат международно патентирани нововъведения и открития. За да придобият тясна специалност, зъболекарите ще трябва да инвестират години и хиляди левове в образованието си и да прекратят да практикуват през този период, което малцина могат да си позволят. Което според коментари в социалните мрежи си е чист лобизъм в полза на определена прослойка.

 

Редовите лекари по дентална медицина са притеснени и поради факта, че са се запознали с текстовете в проекта в последния момент. На 6 юни до лекарите по дентална медицина е изпратен мейл, с който те се приканват предвид „изключително важните промени, които лично ще засегнат всеки един аспект от ежедневната практика” да дадат становища до 10 юни (в рамките на 4 дни).

Влез или се регистрирай за да коментираш