Медия без
политическа реклама

Жителите на "Дружба" ще решат откъде да минава автобус 304

Столичният общински съвет промени маршрутите на №310, 120, 58 и пусна нова линия №288

27 Юли 2023
Кметът на район "Искър" Ивайло Цеков трябва да проведе допитване дали линия №304 да тръгне по ул. "Обиколна"
Кметът на район "Искър" Ивайло Цеков трябва да проведе допитване дали линия №304 да тръгне по ул. "Обиколна"

Жителите на столичния район "Искър" ще решават дали да бъде променен маршрутът на автобус №304, който прекосява голяма част от жилищните комплекси "Дружба 1" и "Дружба"2. Както "Сега" писа, в понеделник транспортната комисия в Столичния общински съвет гласува удължаване и изместване на трасетата на няколко възлови автобусни линии в София.

За "Дружба" бе решено в срок до 31 октомври т.г. да се промени маршрутът на № 304, като в него се включи и ул. Обиколна". Вносителите на предложението се мотивираха, че с изместването на трасето ще се създадат "нови транспортни връзки за бързо разширяващата се жилищна част по ул. „Обиколна“. След изменението маршрутът на 304 трябваше да изглежда така: от Национален исторически музей до бул. "Проф. Цветан Лазаров", надясно по ул. "Обиколна" до автобусно и тролейбусно обръщателно колело в жк."Дружба 2" двупосочно. Промените ще са валидни през делничните дни. Предвижда се и разкриването на нови спирки: еднопосочна при метростанция Дружба", двупосочни при ул. "Асен Босев", при бл. 220 и на ул. "Обиколна". Предлага се и закриването на спирките от отпадналата част на маршрута (виж схемата).

Днес обаче по предложение на общинския съветник от ГЕРБ Лорита Радева общинският съвет отхвърли планираната промяна в трасето на 304. Радева, която живее в "Дружба", се мотивира с това, че в момента две от платната на "Обиколна" се ползват за паркиране и като велоалея, а движението на МПС се извършва в другите две. Тя коментира, че придвижването по "Обиколна" ще се затрудни значително, ако по улицата тръгне и автобус. Общинарят от ГЕРБ поясни, че такова е и мнението на районния кмет Ивайло Цеков.

В противополжната посока се изказа Симеон Ставрев от "Демократична България", който заяви, че също живее в "Дружба". Той каза, че заради дублирането на трасетата на автобуси №204 и 304 част от жителите на квартала са принудени да ходят пеша до спирките на метрото. Ставрев бе категоричен, че негови съкварталци са се изказали в подкрепа на изменението на маршрута на №304. Представителят на опозицията в СОС припомни и че Центърът за градска мобилност, ресорната дирекция на Столична община и транспортната комисия са подкрепили внесения доклад. Въпреки това с гласовете на ГЕРБ той бе отхвърлен. 

В крайна смета по искане на Карлос Контрера от МВРО бе внесено допълнение към доклада, с което районният кмет Ивайло Цеков бе задължен до края на октомври да проведе обществено обсъждане сред жителите на "Дружба", която да решат откъде да минава автобус №304. 

Въпреки това от "Спаси София" коментираха, че въпросът е решен и че промяна в маршрута на 304 няма да има. "Жителите на "Дружба" няма да имат бърза връзка с метростанция "Цариградско шосе"! Това се случи заради Лорита Радева и цялата група от ГЕРБ. Въпреки че в момента по ул. "Обиколна" няма никакъв градски транспорт, управляващото мнозинство отхвърли нашето предложение, без да отчита факта, че получи подкрепа на транспортна комисия. Аргументи - няма. Типично по ГЕРБ-ерски - в последния момент, без аргументи, с предположения, че няколко автобуса на час много щели да пречат на автомобилния трафик, и тази лесна за изпълнение мярка за по-добър градски транспорт бе саботирана. Само защото идва от "Спаси София", коментираха от градската партия във "Фейсбук".

По останалите промени в трасетата на градския транспорт напрежение нямаше. Така от 31 октомври се променя маршрутът на автобус № 310, който свързва "Люлин" с центъра на София. След тази дата автобусите ще преминават през Централна гара при следния маршрут: от ж.к. "Люлин 5" до спирка ул. "Княз Борис 1 " наляво по бул. „Княгиня Мария Луиза", наляво по бул. "Христо Ботев" и надясно по бул. "Сливница" по маршрута си. Линията ще преминава експресно в удължената отсечка, обслужвайки само спирка "Централна гара". Промяната ще важи през цялата седмица. Пак от 31 октомври ще се закрият следните спирки на автобус №310: пл. "Сточна гара" и еднопосочната спирка при ул. "Княз Борис I ”.

Най-късно до 31 октомври ще се промени и маршрутът на автобус № 120. "Ще се създаде нова връзка на бързо разрастващия се  кв. „Кръстова вада“ с метрото и централната градска част", поясняват вносителите на доклада с промените- общинските съветници Зафир Зарков от ГЕРБ, Карлос Контрера от ВМРО, Симеон Ставрев от ДБ и Борис Бонев от "Спаси София". 

Новото трасе ще тръгва от ж.к. "Левски Г" към Зоопарка до бул. "Пейо Яворов” направо по основното трасе без преминаване в локалното пътно платно през кръстовището с ул. "Стоян Михайловски" до бул. "Черни връх", направо до кръстовището с ул. "Филип Кутев" с обслужване на спирка при метростанция "Витоша", наляво по ул. "Филип Кутев“, наляво по ул. "Сребърна" до обръщателно колело "Зоопарк" двупосочно с преминаване през локалното пътно платно на бул. "Пейо Яворов" в посока ж.к. "Левски Г". Промяната отново ще се отнася за цялата седмица. След въвеждането на промените ще се открият нови двупосочни и еднопосочни спирки в променения маршрут.

Променя се и маршрутът на автобус № 58 до гара "Владая". "Ще се създаде  алтернатива за живущите с възможността за прекачване на гара „Владая“ като бърза връзка с метростанция „Горна баня“, поясняват от СОС. След измененията трасето ще е от автостанция "Княжево" до кръстовището с ул. "Кайлъка" и надясно до обръщателно колело на гара Владая при пътна връзка Е79 двупосочно. Промените ще се отнасят за делничните дни. За целта ще се разкрие нова спирка на гара Владая, която ще е начална и крайна. 

От 05 август се променя и маршрутът на автобусна линия №Х50, която отива до парк "Врана" и ще започне да преминава и през булевардите "Цар Освободител“ и "Васил Левски". Ще се разкрият нови спирки при СУ, на пл. "Свети Александър Невски" (начална и крайна), както и на "Орлов мост".

От края на този месец до 15 септември се преустановява движението на автобус № 294. От 05 август за 6 месеца експериментално се спират и автобусни линии № 75 и 384 в почивните дни.

От 18 септември се закриват автобусни линии № 45 и 122.

Най-късно до Нова година трябва да бъде разкрита нова линия А288. Тя ще се движи от автостанция "Гео Милев”, наляво по ул. „Иван Димитров Куклата", наляво по бул. „Шипченски проход“, надясно по бул. „Асен Йорданов“, направо по бул. .Д-р Г.М. Димитров, направо по ул. „Филип Кутев", надясно по бул. „Черни връх", надясно, надясно по ул. „Сребърна“ до кръстовището с ул. „Могилата“ и наляво по ул. „Филип Кутев" и пак до „Гео Милев". Линията ще съществува в делнични дни. "Със завършването на този проект се изпълнява основна част от функцията на улицата като разпределител на транспортните потоци от радиалните направления в южната част на София и високия потенциал за създаването на връзка между кварталите „Кръстова вада“, „Дианабад“, „Студентски град“, „Мусагеница“ и „Гео Милев“", изброяват вносителите.

Със заповед на кмета на София и начален срок от 18 септември ще продължи експлоатацията на ученическите автобусни линии У1 и У2. 

СОС гласува и възстановяването на нощните линии в София, което ще се случи в два етапа. В първия до края на октомври ще бъдат пуснати най-натоварените линии между ж.к. „Младост“ и ж.к. „Люлин“ и между „Студентски град“ и кв. „Обеля“. Най-късно до края на годината пък трябва да заработят отново и линиите от  ж.к. „Овча купел 2“  до  кв. „Васил Левски“ и от ж.к. „Дружба“ до ж.к. „Гоце Делчев“.    

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?