Медия без
политическа реклама

За първи път жена поема ръководството на върховния съд

Досегашният председател на ВКС Лозан Панов се връща във ВАС

10 Февр. 2022
Галина Захарова получава поздравления от предшественика си Лозан Панов. Той се връща във Върховния административен съд, където бе съдия до 2015 г.
ВКС
Галина Захарова получава поздравления от предшественика си Лозан Панов. Той се връща във Върховния административен съд, където бе съдия до 2015 г.

За първи път в историята на върховния съд жена поема ръководството му. Галина Захарова встъпи днес като председател на Върховния касационен съд (ВКС) за следващите 7 години.

Захарова беше номинирана за поста от колегите си от съда. И въпреки опасенията на много магистрати, че Висшият съдебен съвет се кани да я бламира, в крайна сметка бе избрана единодушно за председател на ВКС. "Председателят на съда е част от общността, неговото място е сред съдиите, при определени обстоятелства - пред съдиите, но никога срещу съдиите", каза Захарова на колегите си днес. И ги помоли "да не обръщаме поглед назад към пътя, който сме изминали, защото ни предстои нов, дълъг път".

Всъщност изборът на Захарова се тълкува от някои магистрати като промяна в курса на Висшия съдебен съвет и опит мнозинството му, което е твърди крепител на статуквото и вярно лоби на главния прокурор Иван Гешев, да се съхрани. Мандатът на ВСС изтича през октомври, но не е изключено да бъде предсрочно прекратен.

Галина Захарова бе избрана единодушно за председател на Върховния касационен съд. Тя получи 20 гласа при гласуването във Висшия съдебен съвет. За избора й стигаха 17.

Захарова пое поста от Лозан Панов, който от 2015 г. досега беше начело на ВКС. Панов няма да остане във ВКС, по негово желание Висшият съдебен съвет го върна във Върховния административен съд, където той правораздаваше допреди 7 години. Част от членовете на ВСС опитаха да спънат Панов да се върне в административния съд с мотива, че трябва да остане във ВКС да бере плодовете на своето управление. В крайна сметка, от втори опит, заявлението му бе одобрено.

От втори опит Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преназначи Лозан Панов за съдия във Върховния административен съд.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата