Quantcast
За избирателите на почивка няма да има облекчено гласуване | СЕГА
facebook
twitter

България

За избирателите на почивка няма да има облекчено гласуване

Единственият възможен вариант е досегашният – да подадат заявление до кмета по настоящ адрес в срок до 26 юни
658
 Илияна Кирилова

Никакви улеснения няма да получат избирателите, които на парламентарния вот на 11 юли не се намират на постоянния си адрес, а са заминали на почивка някъде из страната. Единственият вариант е съществуващият и досега – да се подаде заявление за гласуване по настоящ адрес. Крайният срок за това изтича на 26 юни, събота.

Заявлението може да се подаде електронно чрез сайта на ГД „ГРАО“ в регионалното министерство. В него трябва да се впишат личните данни на гласоподавателя и телефонен номер. Не се изисква квалифициран електронен подпис. Проверката на данните в заявлението е автоматизирана.

За възможността да се търси някакво облекчение за летуващите се заговори, когато се разбра, че датата на изборите попада в летния сезон. От Централната избирателна комисия (ЦИК) се обърнаха към регионалното министерство за становище дали Законът за гражданската регистрация позволява да се намери някакъв различен механизъм от заявката за гласуване по настоящ адрес. В крайна сметка се оказа, че друг вариант законът не позволява.

На заседанието си в четвъртък членовете на ЦИК решиха, че трябва да се обърне специално внимание на въпроса, тъй като и досега получават многобройни и непрекъснати запитвания от граждани, които се интересуват дали ще могат да гласуват, ако заминат на почивка. И възложиха на говорителите си Росица Матева и Цветозар Томов да обяснят това на редовния брифинг на комисията същия ден.

„Ако нямат заявен настоящ адрес, включително имаме обаждания от хора, които традиционно живеят в собствен имот по 2-3 месеца, но не са регистрирали такъв адрес, не могат да гласуват. Това не е решение на ЦИК, това е изискване на Изборния кодекс”, подчерта Матева.

Машинно гласуване

В чужбина ще бъдат пратени 421 машини, които ще бъдат разпределени в 273 секции, решила е ЦИК. В България с устройства ще се гласува в 9401 секции. В 700 от тях, в които се очакват по-големи струпвания на избиратели, ще има и втора машина.

Допълнителните 1637 устройства, които комисията поръча за парламентарните избори, ще пристигнат в страната до края на тази седмица или началото на следващата. Служебното правителство вече е одобрило допълнителните разходи за закупуването им и е възложило на държавната фирма „Информационно обслужване” да сключи договор с ЦИК за изпълнението на поръчката.

Още

Анонимници атакуват отново депутатските банки

17.10.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1231
ЦИК засега остави без последствия казуса с листите на ДБ

16.10.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

9233
ДБ се е регистрирала електронно и за предните избори през 2021 г.

15.10.2021

Обновена

3718