facebook
twitter

България

Втора обиколка на Борисов с джипката го закара в ЦИК

И БСП в Шумен сигнализира, че премиерът агитира за кандидата на ГЕРБ от служебния автомобил
1621
 стопкадър
Кандидатът за кмет на ГЕРБ в Шумен се вози на задната седалка на премиерския джип, докато обяснява постиженията на местната власт по време на изминалия му мандат.

Централната избирателна комисия е била сезирана за поредна агитация преди местните избори на премиера Бойко Борисов от служебния му автомобил. На 17 октомври общинският председател на БСП в Шумен Веселин Пенчев е подал жалба до изборните надзорници, в която се твърди, че при визитата на министър-председателя в града той е използвал обществен ресурс в полза на партия ГЕРБ, като вози на задната седалка на джипа си досегашния кмет на Шумен и кандидат за нов мандат Любомир Христов. Обиколката бе излъчена на живо във фейсбук страницата на Борисов.

От същото нарушение на изборното законодателство се оплакаха и представителите на левицата във Велико Търново. Първоначално тамошната Общинска избирателна комисия (ОИК) реши, че премиерът не е пристъпил правилата, тъй като "събеседването" с кандидата за кмет от ГЕРБ в служебния автомобил било излъчено в социалната мрежа, а тя не била медия по смисъла на Изборния кодекс. Но миналата седмица ЦИК реши, че ОИК трябва да преразгледа решението си, тъй като е забранено безплатното използване на държавен ресурс, какъвто се явява прословутият джип, за предизборна агитация. Справка на "Сега" показа, че комисията в Търново все още не се е произнесла повторно, въпреки че е провела заседание на 21 октомври. Ако ОИК приеме, че премиерът е извършил нарушение и административният акт не бъде обжалван пред съда, той може да бъде глобен с 3000 до 15 000 лева.

Сега заплахата от санкция срещу Борисов става още по-голяма. Жалбоподателят от БСП в Шумен изтъква, че в качеството си на представител на изпълнителната власт по време на изпълнение на служебните си задължения, както и използвайки държавен автомобил министър-председателят подпомага кампанията на кандидат-кмета на ГЕРБ Любомир Христов. "Сега" видя, че видеото от пътуването на Борисов в града е качено във Фейсбук на 15 октомври с анонс "обиколка на индустриалната зона на Шумен с министър Владислав Горанов и с кмета Любомир Христов". "Наближаваме индустриалния парк...590 дка изцяло разпродадени", обяснява Христов от задната седалка. "Разпродадени не звучи добре. А построени заводи..", прекъсва го Борисов, а Христов уточнява: "Построените заводи вече работят от моя мандат". За всеки непредубеден зрител това безспорно представлява политическа агитация.

ЦИК обаче все още не е разгледала сигнала на общинския председател на БСП в Шумен. На интернет страницата на Избирателната комисия няма публикувано решение, въпреки че тя заседава всеки ден, а жалбата на Веселин Пенчев е подадена на 17 октомври.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП с първи номинации за нов лидер

17.02.2020

2042 13
Скандал с колата на НСО, обслужваща Данаил Кирилов

14.02.2020

Обновена

7412 31
"Да" на машините, но краят на хартиените бюлетини е далече

12.02.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1663 5

Коментари

Хулиган

Режимът на Бойко Борисов вече съвсем го е ударил през просото.

Пука им, при толкова сговорчино население, Видов ден не са очертава скоро.

Що да си не правят каквото им скимне...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/naglets...

JollyRoger's

Герберастия до шия! ???

Друм, бе! 

Влез или се регистрирай за да коментираш