facebook
twitter

България

ВСС пусна Методи Лалов с две забележки

319
Илияна Кирилова
Висшият съдебен съвет месец и половина бавеше гласуването на оставката на съдия Методи Лалов.

Месец и половина след като съдията в Софийския районен съд Методи Лалов депозира своята оставка, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет най-накрая го освободи. На същото заседание обаче кадровиците не пропуснаха да накажат с две "забележки" магистрата, който се опитваше да напусне системата от 1 август, предаде "lex.bg".

В началото на заседанието Съдийската колегия отхвърли желанието на Методи Лалов да бъде публично изслушан по дисциплинарното производство срещу него. Мнозинството обаче се противопостави на това искане, тъй като Законът за съдебната власт не позволявал открито изслушване на дисциплинарно засегнати магистрати. В крайна сметка с 8 на 1 гласа съдебните кадровици решиха да наложат две наказания "забележка" на Лалов.

Чак тогава Съдийската колегия премина към следващата точка в дневния ред - оставката на Лалов. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обяви, че ще гласува "против" освобождаването на съдията, тъй като той не се е произнесъл по две искания за промяна на мярка за неотклонение по дела, които му били разпределени. Шефът на ВКС Лозан Панов пък обяви, че ще гласува "за" оставката. „Ако не го направим, тези дела ще станат 4-5, може и повече. Нека сложим край“, каза Панов. Така с 8 на 4 гласа Съдийската колегия на ВСС гласува оставката на Лалов.

ЕТИКА

Етичната комисия към прокурорската колегия стигна до извода, че поведението на кандидата за нов главен прокурор Иван Гешев е пример за морал и почтеност. По време на заседанието на комисията във вторник бяха зададени само два въпроса. Първото питане бе за твърдението му, че не споделя принципа на разделение на властите, на което зам. главният прокурор отговори, че изказването е извадено от контекста. Другият въпрос към Гешев беше на какво се дължат зачестилите сигнали срещу него. Той отговори, че те са в резултат на засегнати интереси.

Все още няма коментари

Още

Паричните бонуси за спецмагистрати разделиха Съдийската колегия
Боливия е заплашена от анархия след оставката на Моралес

12.11.2019

261
И Радев бял, и Гешев цял

11.11.2019

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3064 37

Влез или се регистрирай за да коментираш

×