Quantcast
ВСС освободи Емил Дечев, за да стане зам.министър на правосъдието | СЕГА
facebook
twitter

България

ВСС освободи Емил Дечев, за да стане зам.министър на правосъдието

Той е съдия от Софийски градски съд
1 922
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Съдията от Софийския градски съд (СГС) Емил Дечев беше временно освободен от длъжност, тъй като предстои да бъде назначен за зам.-министър на правосъдието, предава lex.bg. Решението беше взето днес от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) по молба на самия Дечев.

Същевременно беше прекратено и участието му в конкурса за повишаване в апелативните съдилища.

На заседанието днес присъстваха 10 членове на СК на ВСС. Отсъстваха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който е под карантина, защото съпругата му е с COVID-19, както и Драгомир Кояджиков, който е в отпуск.

Миналата седмица стана ясно, че Дечев ще бъде част от екипа на министъра на правосъдието Надежда Йорданова. Той е завършил „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1996 г. и година по-късно започва работа като следовател в Столичната следствена служба. През 2000 г. става съдия в районния съд в Плевен, но три години по-късно се мести в Софийския районен съд. От януари 2012 г. е наказателен съдия в Софийския градски съд.

Преди две седмици част от екипа на Надежда Йорданова стана адвокатът и преподавател в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ Борислав Ганчев, а третият заместник е съдията от Върховния административен съд Юлия Ковачева.

 

Още

ВСС отложи за неопределено време процедурата за уволнението на Гешев

18.05.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2868
Съдът нареди ВСС да разгледа и случая "Жоси" за уволнението на Гешев
Гешев има като главен прокурор поне още 2 седмици

04.05.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5716