Quantcast

Медия без
политическа реклама

Водата на софиянци стигна до прокуратурата

Общината също проверява има ли реален проблем с препаратите за пречистване, или става дума за търговски спор

Симеон Славчев

Общинският съветник от „Група 5“ в София Симеон Славчев внася сигнал в прокуратурата във връзка с проведена от „Софийска вода“ обществена поръчка, съобщи самият той пред „Сега“. Съдържанието на сигнала ще бъде оповестено публично, обеща още той.

Зам.-шефът на комисията по инженерна инфраструктура към СОС иска независима експертиза да установи дали гръцкият препарат, който столичният ВиК оператор вече използва за пречистване на водата от язовир „Искър“, отговаря на българските закони и е лицензиран по надлежния ред. Славчев твърди, че в проведената от „Софийска вода“ процедура са допуснати нарушения и че в резултат от това има опасност от влошаване на качеството на водата, която столичани пият, както и от оскъпяване на процеса по пречистването й. От водното дружество отговориха, че „питейната вода на София продължава да е с много добри характеристики и да е сред най-добрите води в Европа“. „Софийска вода“ твърди, че Славчев става страна в търговски спор между производителя на спорния коагулант и загубили конкурса фирми. „Считаме за недопустимо и безотговорно в търговските спорове да се използва невярна и подвеждаща информация и да се спекулира със страховете на хората“, отбелязват от фирмата.

В казуса участват и експерти от Института за изследване на климата, атмосферата и водите към БАН - проф. Емил Бурназки и доц. д-р инж. Галя Бърдарска, към които Славчев се обръща за мнение. След проведени изследвания във вторник двамата заявиха, че за гръцкия продукт липсва одобрение от Министерството на здравеопазването и че той не е тестван в условия, сходни до тези в България. Твърди се и че продуктът не е вписан в европейската листа за химикали Rеach. „Проучването показва, че не е спазено изискването към този вид коагулант съгласно БДС, а именно: не е определена ефективността му на действащите софийски станции или на други с подобни качества на водоизточника и съоръженията за пречистване“, се казва в становището.

„Софийска вода“ отговори, че фирмата, която е спечелила конкурса, е предоставила становище за хигиенно-токсикологична безопасност от Национален център по обществено здраве от 2013 г. и анализ от МЗ. Според тях продуктът Lubroflog 19 отговаря на изискванията за реагенти и на изискванията на Наредбата за качеството на водите. Според „Софийска вода“ е изпълнено и изискването за определянето на ефективността на продукта, като са предоставени данни от тестове в Държавна компания за питейна вода в Солун, проведени през м.г. В допълнение се казва, че „референциите, които са предоставени от доставчика, се отнасят за пречиствателна станция за питейни води "Храбрино" към ВиК Пловдив и за Скопие, като референтната листа включва доставки на продукта в Гърция, Кипър, Северна Македония, Израел, Турция, Египет и ОАЕ“. Приложена е и регистрация в европейския регистър Reach със съответния номер от януари т.г.

Славчев обаче се съмнява в част от представените документи, заради което иска прокурорска проверка. Като пример той посочва, че в обществената поръчка, обявена м.г., е посочено, че продуктът вече е регистриран в Reach, докато според показаните вчера документи това се е случило през януари т.г. „Те твърдят, че Lubroflog 19 е лицензиран още през 2012 г., а от номера излиза, че това се е случило едва през тази“, заяви Славчев вчера. Той твърди още и че гръцкият продукт не е използван за пречистване на водата в Солун.

Разминавания има и по отношение на финансовия ефект, който използването на коагуланта ще донесе. Общинският съветник изчислява, че той е с 2.7 пъти по-скъп от българския продукт, който е използван досега. Според "Софийска вода" обаче използването на Lubroflog 19 ще поевтини с малко – с 1.4%, процеса по пречистването на водата в столицата.

ЗАСТРАХОВКА

„Софийска вода“ съобщи още, че заради сигурността на софиянци и по искане на кмета Йорданка Фандъкова още вчера са изпратени допълнителни проби в независимата акредитирана лаборатория SGS. „За нас сигурността за здравето на хората е на първо място“, коментира изпълнителният директор на „Софийска вода“ Васил Тренев. Симеон Славчев, проф. Бурназки и доц. д-р Бърдарска обаче ще призоват прокуратурата да назначи експертиза в друга лаборатория или на повече от едно място с мотив, че и собственикът на „Софийска вода“ - компанията „Веолия“, и лабораторията SGS са френски фирми.